Op de Fruitteelt Vakbeurs, georganiseerd door de NFO en FruitMasters toonde Vöen, bekend van hagelnet- en overkappingssystemen, de pelletkachel AntiFrost. Standaard brandt een gevulde AntiFrost zes uur, dit is met een groter reservoir te verhogen tot negen uur.
In tegenstelling tot vuurpotten roken de gestookte houtpellets in de kachel niet. Daarom zijn pelletkachels naast in open percelen ook inzetbaar in tunnels, mits deze aan de kopeinden open is en er voorzichtig wordt gestookt, en onder overkappingen. Uit oogpunt van de persoonlijke veiligheid adviseert Vöen in tunnels en onder overkappingen wel het CO2-gehalte te meten, zeker bij het betreden van de tunnel of het perceel. Het advies is om dertig kachels per hectare in overkapte percelen te verdelen. In een honderd meter lange tunnel met abrikozen werkten twee jaar geleden drie AntiFrost-kachels perfect.
Op percelen zonder overkapping blijken uit ervaring vijftig tot zestig pelletkachels nodig te zijn. Dat is een stuk minder dan de 250 vuurpotten per hectare die in kers nodig zijn. Reden daarvoor is de hogere warmteopbrengst van de AntiFrost.
Voordeel is dat de aanschaf van pelletkachels eenmalig is. Uiteraard is het aantal benodigde kachels afhankelijk van de omgevingsfactoren en de ligging van het perceel, en de weersomstandigheden. In de Verenigde Staten worden de pelletkachels ook wel rondom het perceel gezet en eventueel nog een rij middenin het perceel. Vöen produceert en verkoopt de pelletskachels zelf. De prijs is afhankelijk van het aantal pelletkachels dat aangeschaft wordt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 februari 2020 - 15:34