Telers hebben er een nieuwe optie bij voor de mechanische onkruidbestrijding. PERFECT-Van Wamel heeft een nieuwe machine ontwikkeld, waarbij een strokenfrees wordt gecombineerd met een vingerwieder. Op deze manier kan zowel het onkruid op de zwartstrook als tussen de bomen worden aangepakt.
De dubbelzijdige machine kan worden gebruik bij plantafstanden van 2,5 tot 3,5 m. Met de machine kan met een rijsnelheid tot 15 km/uur worden gewerkt.
De beide freeseenheden worden aangedreven via de aftakas van de trekker. Dankzij deze volledig mechanische aandrijving kent de machine een uitstekende energie-efficiëntie en daardoor een laag brandstofverbruik, aldus Van Wamel. De Terra Ranger vraagt een trekkervermogen vanaf 45 pk.

De frees wordt aangedreven middels een ketting; om beschadigingen van de freeseenheden en de aandrijving door blokkades (door bijvoorbeeld grote stenen) te voorkomen is de aandrijving voorzien van een slipkoppeling. De freesdiepte is traploos instelbaar van 0 tot 70 mm; bij de eerste bewerking wordt doorgaans op enkele centimeters diepte gewerkt, bij de volgende bewerkingen volstaat een meer oppervlakkige bewerking. De vingerwieder kan in werkniveau, werkhoek en positie apart ten opzicht van de frees worden afgesteld, afgestemd op het profiel van de boomgaard.
Het draagframe van de Terra-Ranger is traploos in breedte verstelbaar; het frame is zwevend opgehangen en past zich volledig onafhankelijk van de tractor aan aan de ondergrond. Er is ook een versie beschikbaar voor aanbouw in de fronthef.

De machine zal de komende tijd op diverse beurzen worden gepresenteerd, zoals SITEVI (Montpellier, Frankrijk), Fructura (Hasselt, België) en de Fruitteeltvakbeur (Houten).

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 november 2021 - 16:53