Een plukstelling op zonne-energie die niet meer aan de lader hoeft. De Belgische fruitteler Jan Lowet liet er een ontwikkelen en hoefde de accu de hele plukperiode niet meer op te laden. Hij dingt nu mee naar de prijs ‘Idee van het jaar’, die aanstaande vrijdag tijdens de jaarvergadering van het Belgische vakblad Fruit wordt uitgereikt.
Jan Lowet werkt al sinds 7 jaar naar tevredenheid met elektrische plukkarretjes, maar vond de extra arbeid die het dagelijks opladen vergt storend. Daarnaast gaat een elektrisch aangedreven plukwagen veel zuiniger om met energie dan een diesel aangedreven versie, omdat een elektrische wagen alleen energie vraagt op het moment dat de wagen moet rijden, terwijl een dieselmotor de hele dag draait.
De vernieuwde plukstelling is voorzien van een dak met in totaal 9 zonnepanelen. “We hebben de hele pluk door kunnen rijden, zonder één keer te herladen, ook op bewolkte dagen. Dankzij de zonnepanelen bleven de accu’s altijd 100% geladen”, aldus Lowet. In de toekomst wil hij uittesten of snoeien met de elektrische plukstelling ook mogelijk is.
Overigens is niet bekend hoe groot het extra gewicht van de zonnepanelen is.

In totaal zijn er vier noviteiten genomineerd voor het ‘Idee van het jaar’. Naast de op zonnepanelen aangedreven plukstelling zijn dit: de Limburgse appelwijn met druiven van Jan Timmermans, de termijnmarkt van Fruit Trading Company en de nieuwe microklimaatsensor van Kathy Steppe. Klik hier voor een volledige omschrijving van de genomineerden.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 december 2019 - 16:52