De uitval van rodebessenplanten neemt de laatste paar jaar toe. De exacte oorzaak is moeilijk vast te stellen. Er zijn namelijk meerdere oorzaken waaronder de bodemschimmels Fusarium en Verticillium, terwijl Eutypa eveneens een rol speelt. Ook verschilt de vitaliteit van planten binnen een perceel vaak, waardoor de vruchtkwaliteit niet uniform is. Het is lastig vruchten van deze percelen (lang) te bewaren, omdat dit veel te hoge uitvalpercentages op kan leveren.

Proeftuin Randwijk wil op het Houtig Kleinfruit Centrum twee teeltsystemen voor rode bes onderzoeken. Enerzijds de gangbare teeltmethode in de grond, maar dan wel gelijktijdig de bodem aanpakken en andere mogelijkheden bekijken zoals het gebruik van onderstammen. Anderzijds de substraatteelt waarbij de planten in potten, goten of sleuven staan. Voor dit onderzoek is uiteraard financiering nodig. Proeftuin Randwijk vraagt hiervoor een bijdrage aan betrokken toeleveranciers en rodebessentelers. Zij kunnen zich alvast aanmelden via Johan Sonneveld (johan@fruitconsult.com of tel. (06) 27 47 22 06) van Proeftuin Randwijk.

In Fruitteelt verschijnt binnenkort meer informatie over de onderzoekambities die proeftuin heeft met rode bes en de financieringsmogelijkheden. Vanuit Fruitvooruit.nl draagt de overheid bij voor een proef om rode bessen te telen met het mogelijk toekomstig middelenpakket van 2027.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 5 mei 2022 - 16:50