Afgelopen najaar is het Kennis op Maat project ‘Precisiefruitteelt van onderzoek naar praktijk’ op initiatief van de NFO en WUR van start gegaan. In drie regionale studiegroepen gaan 39 NFO-leden aan de slag om de mogelijkheden van precisiefruitteelt naar de praktijk te vertalen. Dit is één van de mogelijkheden die binnen dit vierjarige project worden benut om de in de afgelopen jaren ontwikkelde kennis rond datamanagement en precisiefruitteelt naar de praktijk te brengen.

De studiegroepen worden begeleidt door WUR en Proeftuin Randwijk. Verder zijn Aurea Imaging, Munckhof Fruit Tech Innovators, Q-ray en AeresTech Productions de partners in het project. Elke groep heeft een demobedrijf. In Noord-Nederland is dat Mts. Rijk in Dronten, in Zuidwest-Nederland is dat Vosfruit in Dinteloord en in Midden-Nederland Baarsfruit in Eck en Wiel. Op deze bedrijven worden verschillende zaken gedemonstreerd, zoals het maken van bloesem- en oogstprognose-kaarten.
Afgelopen week zijn de studiegroepen digitaal gestart met een uitleg over de werking en toepassing van nieuwe sensortechnieken. Uiteindelijk is het bedoeling dat de hele sector kennis kan opdoen over de mogelijkheden van precisiefruitteelt. Op 23 en 30 maart zullen er daarom masterclasses worden gehouden, die een overzicht geven van de achtergrond en de mogelijkheden van precisiefruitteelt. Op 7 juli staat er een demomiddag op Proeftuin Randwijk gepland, waar allerlei technieken in de boomgaard te zien zullen zijn. En op 21 juli zal er op de Proeftuin een studiemiddag worden gehouden over platte boomsystemen.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met NFO Innovatiemakelaar Patricia Hoogervorst of projectleider Pieter van Dalfsen (WUR).

Dit project is mogelijk gemaakt door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 februari 2021 - 15:50