Veel Belgische perentelers zijn onaangenaam verrast door de grootschalige aantasting door pseudomonas op hun perenpercelen. Dirk van Hees van Fruitconsult herkent het beeld dat de afgelopen dagen in de media is geschetst. “In België hebben veel telers forse hagelschade gehad vroeg in het seizoen, daardoor is veel blad beschadigd. Vervolgens kwam daar op 23 april nog vorst overheen. Dat is de reden dat pseudomonas zo heeft toegeslagen.

In Nederland hebben we die nachtvorst niet zo sterk gehad en valt de pseudomonas mee. Wel zien we een sterke rui. Heel veel percelen hangen nog wel vol, maar niet kraakvol. Ik denk dat de oogst 10 tot 15% lager zal uitvallen dan vorig jaar. Er zijn ook grote verschillen in hagelschade. Waar gematigde schade is komen telers uit op die 80 tot 90% oogst, maar waar zware hagelschade is heeft het veel harder geruid.”

In België, waar Fruitconsult ook een grote groep klanten heeft, komen de volle percelen een 70% oogst, verwacht Van Hees, maar er zijn ook percelen waar de oogst nog minder zal zijn.

In deze video vertelt fruitteelt Piet Porreye uit Sint-Truiden over de aantasting door pseudomonas. Van de ene dag op de andere zijn perenbomen in Zuid-Limburg getroffen door deze bacterieziekte. Die treedt op bij vorst en een uitzonderlijk nat voorjaar. Opvallend is dat de ziekte nu verschijnt, want normaal treedt ze op bij de bloei. Maar het gevolg is onvermijdelijk: de kwaliteit van de peren is drastisch gedaald. 

Ook bij VRT Radio vertelde Piet Porreye zijn verhaal.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 juni 2024 - 17:00