Werkgevers stellen veel vragen over de quarantaine duur bij terugkomst in Nederland na de feestdagen. De overheid ziet internationale werknemers als reizigers. Voor reizigers, en dus ook voor internationale werknemers, blijft het dringende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan na aankomst in Nederland. Dit geldt in ieder geval tot 15 januari 2021.

De overheid ziet de hele wereld als oranje (en sommige landen buiten Europa als rood) gebied. Dat betekent dat iedereen die na een reis of nieuw in Nederland aankomt, 10 dagen in thuisquarantaine moet (zie de informatie van de Rijksoverheid). Dit geldt dus ook voor internationale werknemers die terugkeren na een vakantie uit hun thuisland op hun werk of nieuw naar Nederland komen.

Sinds 1 december geldt dat mensen van wie uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, zich na 5 dagen thuisquarantaine kunnen laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Dit kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. In onze optiek kunnen ook reizigers na 5 dagen quarantaine getest worden en bij een negatieve uitslag (geen corona) uit quarantaine. Namens de Taskforce Arbeid heeft LTO Nederland het kabinet gevraagd dit beleid ook in te voeren voor reizigers en dus ook voor internationale werknemers. Het kabinet heeft aangegeven dat dit pas, onder voorbehoud van voldoende testcapaciteit, vanaf 15 januari 2021 mogelijk kan zijn. Besluitvorming hierover volgt in januari.

De NFO houdt u via Werkgeverslijn land- en tuinbouw op de hoogte van als hierover nieuwe informatie beschikbaar is, zie werkgeverslijn.nl.

Klik hier voor de laatste versie (17 december 2020) van het coronaprotocol.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 december 2020 - 14:20