Oud-deelnemers aan het TOP-programma hebben op donderdag 17 december online hun kennis en ervaring gedeeld tijdens één van de alumnibijeenkomsten die speciaal voor hen worden georganiseerd. “Het was weer een interessant programma”, blikt Henk van Wetten terug. Hij volgde het TOP-programma twee jaar geleden. Het programma was toen meer gericht op samenwerken en marktkansen. Afgelopen donderdag koos Van Wetten voor de workshop over financieel inzicht. “We hebben met elkaar een kostprijsberekening gemaakt en zagen grote verschillen in bijvoorbeeld arbeidskosten tussen bedrijven, maar ook tussen de jaren onderling. Ook leerden we dat het goed is een liquiditeitsbegroting te maken over meerdere jaren, ook als het bedrijf goed draait”, aldus Van Wetten.

De ‘TOPPERS’ konden tijdens het alumniprogramma kiezen uit drie thema’s:

Thema 1: ‘Creëer het juiste financiële inzicht’
Fruitteler Bert den Haan deelde hoe hij na deelname TOP-financiën op een andere manier bezig is met inzicht creëren in cijfers, wat dit hem brengt en welke keuzes hij hierdoor maakt. Frans van Laar (trainer TOP-financiën) ging vervolgens met de deelnemers in gesprek over hoe zij zelf met cijfers omgaan. Er werden tips gedeeld over hoe je grip krijgt op de cijfers om vervolgens de juiste financiële keuzes te maken.

 Thema 2: ‘Neem initiatief en geef sturing aan je bedrijf’
Fruitteler Maarten Gerritsen vertelde dat hij na deelname aan het TOP-programma een andere rol heeft aangenomen in zijn bedrijf en wat dit hem heeft opgeleverd. Emile Langerak (trainer van het TOP-programma) leidde vervolgens het gesprek. De deelnemers spraken open over wat hen bezig houdt en gaven elkaar tips. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is om over je ideeën te praten, je blik te verruimen en je niet te snel te laten weerhouden door wat anderen van jouw idee of plan vinden.

Thema 3: ‘Weet nieuwe verkoopkanalen te creëren’
Fruitteler Johan Elenbaas vertelde hoe hij met succes nieuwe verkoopkanalen heeft gerealiseerd voor zijn fruit. Deze groep ging vervolgens in gesprek onder leiding van Marianne Nelisse (trainer van het TOP-programma). Er werden ervaringen uitgewisseld over hoe je met kleine stappen nieuwe verkoopkanalen kunt creëren. Zowel online als offline, op eigen kracht of in samenwerking met collega fruittelers.

 Ook deelnemen aan het TOP-programma?
De NFO is blij dat alle oud-deelnemers nog dagelijks merken dat ze dingen anders en met meer zelfvertrouwen doen na deelname aan TOP.
Wilt u deze winter ook meedoen aan het TOP-programma (start in februari) of aan TOP-financiën (start in maart), kijk dan op nfofruit.nl/topondernemerschap voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op met scholingsconsulent Karin Rommens via krommens@nfofruit.nl of tel. .

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 december 2020 - 09:45