De agri-grondstofmarkten blijven ook in 2023 volatiel en de prijzen zullen hoog blijven. Dat schrijven onderzoekers van Rabobank in hun nieuwe ‘Agri Commodity Markets Outlook 2023: Tightening the Belt’, die deze week verscheen.

Uit het rapport blijkt dat consumenten, boeren en leveranciers in 2023 te maken krijgen met een steeds somberder macro-economisch scenario, energietekorten en geopolitieke spanningen, met aanhoudende tekorten aan enkele belangrijke grondstoffen. Wel verwachten de onderzoekers dat de weersomstandigheden komend jaar gunstiger zijn. Na drie jaar van zeer droog weer in heel Amerika heeft La Niña volgend jaar waarschijnlijk een minder ontregelende invloed op de oogsten in de regio.

De prijzen van veel grondstoffen zijn historisch hoog, maar dit leidt niet tot meer productiegroei door hoge inputkosten en de toegenomen financieringskosten. Ook het verlies van landbouwgrond in belangrijke landbouwgebieden is een belangrijke verstorende factor. Denk hierbij vooral aan het door oorlog geteisterde Oekraïne.

Kosten van levensonderhoud gestegen
Wereldwijde ontwikkelingen hadden het afgelopen jaar hun weerslag op de internationale voedselmarkten, zegt Carlos Mera, hoofd landbouwgrondstoffen bij Rabobank. “De oorlog in Oekraïne had grote gevolgen voor tarwe, dat misschien wel de allerbelangrijkste voedingsgrondstof is. Ondertussen blijven de prijzen van landbouwgrondstoffen torenhoog – ongeveer 50 procent hoger dan voor de pandemie – terwijl ook energie-, arbeids- en andere kosten op structureel hogere niveaus blijven liggen.”

Vooruitkijkend naar 2023 zouden de landbouwprijzen kunnen dalen, geeft hij aan. “Niet zozeer doordat de productie aanzienlijk verbetert, maar meer doordat de vraag zo zwak blijft. Consumenten voelen de crisis in hun portemonnee. Doordat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen, halen zij de broekriem aan. Een dreigende wereldwijde recessie, hoge energieprijzen en smeulende geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat zowel consumenten als producenten een moeilijk jaar tegemoet gaan.”

Wereldwijde economie: winter op komst
Rabobank verwacht dat de groei van de wereldeconomie terugloopt tot slechts 2 procent in 2023 en dat veel grote economieën in een recessie belanden. De bank voorspelt dat de productie in de eurozone met 0,9 procent krimpt en dat de VS medio 2023 in een recessie verkeren. Een wereldwijde economische neergang betekent volgens Rabobank dat producenten van sommige grondstoffen – bijvoorbeeld koffie, cacao, voedergranen en oliezaden – naar verwachting te maken krijgen met een lagere groei van de vraag.

Carlos Mera voegt toe: “Zoals altijd verschilt het beeld per grondstof. Producten waarop consumenten gemakkelijker kunnen bezuinigen, zoals koffie, cacao en katoen, zijn het meest kwetsbaar. Onder normale omstandigheden is de beste remedie tegen hoge prijzen: hoge prijzen. Producenten worden dan aangespoord het aanbod te vergroten om aan de vraag te voldoen. Het punt is echter dat dit geen normale tijden zijn. De moeilijke omstandigheden – het verlies van landbouwgrond, de hoge productiekosten, het ongunstige weer – beletten boeren hun productie drastisch uit te breiden. En naar verwachting komt hier maar langzaam verandering in, als dat überhaupt al gebeurt.

Energie: een koude wind
De hele wereld, maar vooral Europa, ziet zich geconfronteerd met hoge en grillige energieprijzen door de Russische inval in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de markten. Rabobank voorspelt dat de prijzen ‘wild blijven schommelen’ en dat landen volgend voorjaar hun gasreserves moeten aanvullen zonder Russisch gas.

Al meer dan tien jaar analyseert Rabobank in het Agri Commodity Markets Research Outlook-rapport de vooruitzichten voor een aantal landbouwgrondstoffen die cruciaal zijn voor de wereldeconomie op grond van ‘basis’-, ‘hoge’ en ‘lage’ scenario’s.

Bron: Rabobank

Dit bericht is geplaatst op donderdag 17 november 2022 - 16:20