Door de corona-crisis is reizen in Europa complex geworden. De NFO krijgt hier regelmatig vragen over. Op onze website staat een overzicht van alle reisbeperkingen binnen Europa. Ook op de site van de werkgeverslijn staat veel informatie. Wilt u uw buitenlandse werknemers van dienst zijn, dan adviseren wij u vooraf van deze sites gebruik te maken. Vorige week was er wat onduidelijkheid over de mogelijkheid om door Duitsland te blijven reizen. Daar is deze week –gelukkig- meer duidelijkheid over gekomen. Het is nog steeds mogelijk. Wel gelden de volgende adviezen:

Het kan zijn dat werknemers bij de grenzen worden gecontroleerd en moeten kunnen laten zien dat ze aan de slag gaan in de voedselketen / een zogenaamde vitale sector.
Daarom adviseren wij om het volgende te mailen naar de werknemers met het verzoek dat uit te draaien en bij zich te hebben tijdens de reis:
– Een scan van de door de werkgever getekende arbeidsovereenkomst.
– Een getekende werkgeversverklaring waarin staat waar de werknemer gaat werken in de voedselketen. Daar zijn geen formele documenten voor. De Werkgeverslijn heeft  echter format voor een dergelijke verklaring opgesteld. Deze in beschikbaar in het Nederlands, Duits, Pools, Bulgaars, Roemeens en Hongaars.
-Voor Duitsland adviseren wij deze pendler verklaring te gebruiken. Zoals het woord het al zegt een verklaring dat er voor werk ‘gependeld’ wordt over de Duitse grens.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 april 2020 - 14:54