De opmars van innovatieve ontwikkelingen als Artificial Intelligence, sensoren, drones en robots is niet meer te stoppen. En deze gaan ook hun plek krijgen binnen de Nederlandse fruitteelt; iets dat ondernemers veel winst kan opleveren. Dat was de kernboodschap tijdens de Sciencedag van de NFO, die gisteren plaatsvond in Eindhoven. De aanwezige – veelal jonge – fruittelers reageerden enthousiast op de mogelijkheden die nieuwe technieken nu en in de toekomst gaan bieden. Zij staan te popelen om hier in de praktijk mee aan de slag te gaan!

Waar beter kan een Sciencedag, die bol staat van de informatie over nieuwe ontwikkelingen, beter plaatsvinden dan op de High Tech Campus in Eindhoven? Dit is immers dé plek in ons land waar innovatie centraal staat. Circa 250 fruittelers en andere geïnteresseerden lieten zich hier bijpraten over wat er de komende jaren op de fruitteelt afkomt. “En de hamvraag is dan vooral hoe deze technieken jullie als telers verder kunnen helpen, wat deze innovaties kunnen betekenen voor jullie bedrijf”, zo zei dagvoorzitter en telersdochter Richelle Huids bij de opening van de Sciencedag. Deze vond plaats in het kader van het 125-jarig bestaan van de NFO.

Positief toekomstbeeld

De dag werd afgetrapt met een inleiding van Cindy van Rijswick van de Rabobank. Zij schetste de kansen en ontwikkelingen in de wereld van het fruit. Van Rijswick was eerlijk in haar verhaal: er liggen behoorlijk wat uitdagingen voor de fruitsector. Zo zal onder meer het verbeteren van de waterkwaliteit een belangrijk aandachtspunt gaan worden in de komende jaren en moeten telers zien te ‘dealen’ met de klimaatverandering. “Maar dit biedt tegelijkertijd ook kansen. Door het veranderende klimaat worden er bijvoorbeeld minder peren geteeld in Italië, wat voor Nederland en België mogelijkheden biedt om meer peren te gaan produceren.”

Haar eindconclusie en toekomstvisie was in ieder geval positief: “Ook de komende 125 jaar telen we nog fruit in Nederland. Bij de meeste fruitsoorten kun je als Nederlandse teler ook in de toekomst prima concurreren met het buitenland. Míts je een onderscheidende, goede smaak en kwaliteit levert én duurzaam werkt.”

Brede range aan innovaties

Daarna brachten verschillende startups, bedrijven en onderzoeksinstellingen hun innovaties voor het voetlicht. De range was breed: onder meer een robotgrijper voor het plukken van peren kwam voorbij, er werd ingegaan op hoe de oogst bij zachtfruit nauwkeurig kan worden voorspeld en er werden een robot voor het volautomatisch enten van bomen plus een weersafhankelijke overkapping gepresenteerd. Hierbij waren de pitches niet alleen informatief, maar was soms ook sprake van een humoristische touch. Daarnaast was er ruimte voor het stellen van vragen; een mogelijkheid waar de aanwezigen volop gebruik van maakten.

En dat was nog niet alles: zo ging Peter Balk van de WUR in op alternatieven voor het meten van de kwaliteit van fruit. Dit met als doel om op een eenvoudige manier meer grip te krijgen op de kwaliteit door de keten tot aan de consument. De focus lag hierbij op niet-destructieve vruchtanalyse, wat betekent dat geen vruchten worden opgeofferd voor het bepalen van de kwaliteit. Hierbij komen metingen die gebruikmaken van het elektromagnetisch spectrum, dat bijvoorbeeld ook een rol speelt bij het maken van röntgenfoto’s, om de hoek kijken.

Hartfilmpje van bomen

Veel belangstelling was er ook voor de pitch van Alja van der Schuren van Vivent, rondom het thema ‘Wat vertellen planten?’. “In het hele dataverhaal is weinig aandacht voor wat de plant of boom zélf voelt”, zei Van der Schuren. “Daarom kijken wij met behulp van sensoren naar de elektrische signalen ín de plant of boom; vergelijk het met een hartfilmpje bij mensen. Deze signalen geven inzicht in of de plant of boom al dan niet stress ervaart, bijvoorbeeld wanneer ‘ie wordt aangevallen door een insect. Of wanneer er sprake is van droogte of een tekort aan nutriënten. Hier kun je als teler vervolgens op anticiperen.”

Frictie tussen kunstmatige en natuurlijke

De uitsmijter van de dag was een presentatie van hoogleraar Bart Haring, docent kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Leiden. Hij legde de aanwezigen op geanimeerde wijze uit wat kunstmatige intelligentie precies is en wat dit kan betekenen voor de fruitteelt. Ook behandelde hij een zeer actueel en prangend thema voor de fruitteelt, namelijk de frictie tussen het kunstmatige en natuurlijke. “in de huidige tijd vindt men alles wat ‘natuurlijk’ is goed, dus ook fruit. Kunstmatig is daarentegen slecht”, zei Haring. “Maar als fruittelers moeten jullie soms wel dingen doen die niet natuurlijk zijn, om een mooi en smaakvol product te kunnen leveren. Dat schuurt bij mensen, zij willen dat bij wijze van spreken wordt teruggegaan naar de middeleeuwen. Dat is een lastig iets. Hoe ga je hier als sector mee om? Mijn advies zou zijn om het ‘gevecht’ niet aan te gaan. Dat win je niet. Maar doe op een goede, zakelijke en milieuvriendelijke manier je werk en laat consumenten tegelijkertijd dingen zien die ze graag zien. Dat lijkt me een oplossing waarmee iedereen tevreden is.”

Bouwen aan de toekomst

NFO-voorzitter Ron Mulders sloot de dag af en adviseerde telers om de nieuwe ontwikkelingen vooral naar zich toe te trekken. “Daar kun je zelf, en ook de generaties na jou, veel plezier aan beleven. En het valt me hier vandaag op dat onze wereld verjongt; er zijn veel jonge mensen. Dat is mooi; zo bouwen we samen aan de toekomst!”

Fotoreportage

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage van de Sciencedag.

Foto’s: Pieternel Clabbers

Dit bericht is geplaatst op donderdag 30 november 2023 - 14:21