Met lage binnenlandse producties en schaarste op de internationale markt verwachten Servische frambozentelers komend seizoen opnieuw recordprijzen voor hun product te ontvangen. Vanwege droogte in 2021 stagneerde de groei van jonge planten die komend seizoen in productie zouden komen, waardoor een fors lagere productie is voorspeld. Dat meldt de voorzitter van de Vereniging van frambozentelers in Servië, Dobrivoje Radovic. Prijzen die nu de ronde doen variëren van €5,10 tot €6,80 per kg. Veel Servische frambozen zijn bestemd voor verwerking.

Ook het afgelopen seizoen was er al een sterke vraag naar Servische frambozen, vanwege lage producties bij de belangrijkste concurrenten Polen en Chili. Volgens de officiële statistieken zou in Servië op 24.000 ha frambozen worden geteeld, maar volgens Radovic is 14.000 reëler. In 2021 werd in totaal 70 miljoen kg frambozen geoogst in Servië. Dat was, vanwege droogte, slechts een kwart van de normale productie. Alleen op percelen met irrigatie en hagelnetten werd een goede oogst gehaald.

De Servische overheid steunt telers van frambozen en bramen met subsidies, uiteenlopend van 60 tot 90 procent voor plantmateriaal en irrigatie en van 50 tot 60 procent voor antihagelnetten en andere investeringen. Ook zijn er fondsen van onder andere de Wereldbank en het Europese IPARD-programma. Met het IPARD-programma steunt de EU ondernemers in kandidaat-lidstaten. Naast Servische telers kunnen onder andere ook Turkse telers aanspraak maken op deze subsidie.

Bron: Agroberichten Buitenland

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 februari 2022 - 16:43