De Raden van Bestuur van zowel BelOrta als BFV hebben gisteren, woensdag 23 februari, goedkeuring verleend aan een intentieverklaring met het oog op een intensere samenwerking en integratie. De aankondiging volgt een maand nadat Coöperatie Hoogstraten en REO Veiling hun fusiegesprekken aankondigden.
De eerste verkennende gesprekken tussen BelOrta en BFV vonden al in 2021 plaats en mondden gisteren uit in de ondertekening van de intentieverklaring. Beide Belgische coöperaties bundelen de krachten met het oog op nog meer slagkracht en kostenefficiëntie.

“De ondertekening van deze intentieverklaring is een belangrijke mijlpaal. Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten. Dit zowel voor de inlandse markt als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Gezamenlijk tellen we ruim 1.400 actieve telers-ambassadeurs, verspreid over heel België alsook de grensregio met Nederland. Samen kunnen we onze kerngedachte – van, voor en door telers – nog beter vorm geven”, aldus Philippe Appeltans (Directeur BelOrta) en Marc Grauwels (Algemeen Directeur BFV).
Ludo Lousbergh (voorzitter BFV) en Dirk Bertels (voorzitter BelOrta) vullen aan: “Onze producenten staan voor gigantische uitdagingen op het vlak van onder andere rendabiliteit, kostenbeheersing, verduurzaming, innovatie en digitalisering. Uit onze gesprekken bleek al snel dat we dezelfde langetermijnvisie koesteren en dat er reeds heel wat gelijkenissen bestaan op het vlak van bedrijfscultuur en waarden. Deze overeenkomsten sterken ons in de overtuiging dat we tot intensieve samenwerking kunnen overgaan. Een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van de fruitsector.”
In de volgende fase van de gesprekken zal gefocust worden op concrete initiatieven die voortvloeien uit de ondertekening van de intentieverklaring.

BelOrta
BelOrta (met operationele vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik) is een Belgische coöperatie van ruim 950 lokale groente- en fruittelers. Samen zorgen ze jaarlijks voor een assortiment van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten. In 2021 realiseerde BelOrta een record productomzet van 497 miljoen euro.

Belgische Fruitveiling
Belgische Fruitveiling (met operationele vestigingen in Sint-Truiden, Glabbeek en Vrasene) is een Belgische coöperatie van ruim 470 lokale hard- en zachtfruittelers. In 2021 realiseerde BFV een productomzet van 95 miljoen euro.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 februari 2022 - 16:46