In 2023 zijn er 566 boomgaardspuiten door erkende SKL-keuringsbedrijven gekeurd. De keuringsbedrijven van Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek (SKL) keurden in totaal bijna 7.000 spuitmachines. Wat opvalt aan de fruitteeltmachines is dat ze doorgaans iets minder schoon worden aangeleverd dan de veldspuiten. “Dat heeft ermee te maken dat met veldspuiten zowel gewasbeschermingsmiddelen als herbiciden worden gespoten. Daardoor zijn telers wel verplicht hun machine schoon te houden. Bij fruittelers zijn de verschillen heel groot. Bij sommige telers ziet een spuit van tien jaar oud er nog als nieuw uit en bij anderen ziet een spuit van drie jaar oud eruit of hij al tien jaar meegaat”, licht Jaco Koole van SKL toe.
Bijna 60% van alle machines had reparaties nodig om goedgekeurd te worden. Versleten doppen, verstopte leidingen en nadruppelen zijn veel voorkomende tekortkomingen. Koole adviseert telers om de spuit schoon aan te leveren en de doppen en filters vooraf schoon te maken. Dat scheelt immers werkuren op het keuringsstation. Ook is het verstandig de spuitleiding regelmatig af te tappen, zodat geen laag bezinksel onderin de leiding blijft staan.

Koole gaat ervanuit dat er in Nederland zo’n 1.800 boomgaardspuiten rondrijden. Het aantal keuringen schommelt wat per jaar. Dat heeft er onder andere mee te maken dat spuiten wettelijk eens in de drie jaar gekeurd moeten worden en voor Planetproof is een keuring eens in de twee jaar verplicht.

Van de bijna 7.000 gekeurde spuitmachines waren er 3.900 velspuiten, 566 boomgaardspuiten, 76 laandboomteeltspuiten, 1.400 spuitinstallaties in de glastuinbouw en andere categorieën zoals onkruid- en rijenspuiten, LVM/fogmachines, granulaatstrooiers en overige machines. Onder de spuitkeuringen waren ook 400 keuring van nieuwe machines voor export naar andere EU-landen met een SKL-keuring. Hierbij waren spuiten geen boomgaardspuiten.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 11 januari 2024 - 16:55