Traditiegetrouw organiseren veel NFO-kringen en afdelingen deze weken snoeibijeenkomsten. Op initiatief van de NFO, LLTB en Fruitconsult was er op vrijdag 2 december een snoeibijeenkomst op het bedrijf van Jos Hermans in St.-Odiliënberg. Teeltadviseur René Albers gaf uitleg bij de snoei van appel en peer.
Hij adviseerde perenbomen niet hoger te laten worden dan de rijbreedte, maar maximaal 3 meter hoog. Na het weghalen van te dikke takken mogen er per meter 10 eenjarige (opwaartse) takken behouden blijven. Het advies is om de eenjarige scheuten te toppen. Takken die meer dan vier knippen nodig hebben om slank gesnoeid te worden, kunnen beter weggehaald worden tot op een stomp.
Bij appelbomen is het eveneens belangrijk om de hoogte in de gaten te houden. Daarnaast is het van belang om voldoende licht in de boom te houden. Eenjarige takken moeten worden behouden, maar deze wel inknippen. Zo wordt groei aan de onderkant en het midden van de boom bevorderd en blijven de appels vanaf de grond te plukken.

Na afloop werd er nagepraat over de actualiteiten in de fruitteelt onder het genot van een kopje warme erwtensoep. Voorzitter van de NFO-kring Limburg en LLTB-vakgroep Fruitteelt Eric Huids gaf aan dat klimaat, arbeid, middelen en energie belangrijke actuele thema’s zijn in de fruitteelt. Daarnaast is er ook aandacht voor fauna(schade) van de das en gaven de ondernemers aan graag ondersteuning te krijgen bij de promotie van producten alsook de afzet.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 december 2022 - 16:48