VOG en VIP, twee grote telersorganisaties in Südtirol hebben drie nieuwe clubrassen gepresenteerd: Ipador/Giga, CIVM49/RedPop en Cormic Crisp. Met de introductie van de rassen spelen VOG en VIP in op de toenemende biologische teelt in de regio. Giga en RedPop zijn schurftresistent, maar ook WA38/Cosmic Crisp in geschikt voor biologische teelt.
Inzet is dat geen van de clubrassen geen aandeel groter dan 25% van de totale productie van VOG en VIP gaan innemen. “We moeten ons nog breder positioneren en een divers assortiment bieden dat aan alle toekomstige consumentenbehoeften kan voldoen”, aldus VOG-directeur Walter Pardatscher.
VIP-directeur Martin Pinzger voegt er aan toe: “Als we consumenten jaarrond willen voorzien van een breed sortiment aan appels is bewaarbaarheid een belangrijk punt. Deze drie nieuwe rassen blinken hierin uit.”

Over de nieuwe rassen
Ipador/Giga is afkomstig van het Belgisch Better3Fruit. De International Pome Fruit Alliance (IPA) is de wereldwijde licentiehouder. VOG is de eerste organisatie die rechten heeft verkregen in Europa.

De WA in WA38/Cosmic Crisp laat zien dat dit ras voortkomt uit het programma van de Washington State University. Het Amerikaanse Proprietary Variety Management (PVM) is wereldwijd licentiehouder. In de VS is al gestart met commerciële aanplant van het ras en de eerste commerciële hoeveelheden appels zijn na de oogst van 2021 beschikbaar.

Consorzio Italiano Vivaisti (CIV) is de grondlegger van CIVM49/RedPop. VOG en VIP hebben de Europese rechten om dit ras te produceren.

Bron: tasty-trend3.com

Dit bericht is geplaatst op donderdag 28 januari 2021 - 15:56