Begin maart zijn de laatste Nederlandse Sweet Sensation peren verkocht. Tijdens een ledenbijeenkomst blikte het hardfruitteam van The Greenery Growers terug op het afgelopen seizoen.
Dit seizoen is voor Sweet Sensation een bruto middenprijs gerealiseerd van €1,28 per kg, vorig seizoen was dit € 1,16 per kg. Voor Sweet Dored kwam de bruto middenprijs uit op € 1,12 per kg ten opzicht van € 0,98 vorig seizoen.

De middenprijs over alle kilogrammen (inclusief industrie) kwam zelfs € 0,17 cent hoger uit dan de middenprijs over alle kilo’s vorig seizoen. Deze fors hogere middenprijs komt met name omdat de klasse II kon meeliften op de betere prijzen in de gehele perenmarkt.
“We hebben in samenspraak met de telerswerkgroep dit jaar heel bewust ingezet op betere prijzen voor onze telers omdat we zien dat de kosten voor arbeid, transport en grondstoffen steeds hoger worden. Als verkoopteam zijn we blij dat dit geresulteerd heeft in prima verkoopresultaten”, vertelt Ton van Wiggen, verkoopleider Sweet Sensation.

De bokaal is dit jaar voor…
Jaarlijks ontvangt de teler met de beste packout van het seizoen de Sweet Sensation wisselbokaal. Deze eer valt dit jaar toe aan fruitteler Alfred van den Berg uit Wijk bij Duurstede. Hij won de bokaal al eerder en stond ook vorig jaar in de top 3 van beste telers. Hij haalde dit jaar een pack out van maar liefst 92,73% Sweet Sensation. Fruittelers Bas en Lena Zevenbergen uit Klaaswaal haalden een mooie tweede plek met een pack out van 88,25%. Zij bleven Westende Fruitteelt in Fijnaart, die een pack out van 87,76% realiseerde, net voor.

Alfred nam de jaarlijkse wisselbokaal tijdens de telersavond persoonlijk ontvangen uit handen van Ton van Wiggen. Op de vraag naar wat zijn geheim is om zo vaak in de top 3 te belanden antwoordde Alfred: “Mijn perceel ligt gunstig en ik besteed veel aandacht aan het snoeiwerk. Ik zorg voor voldoende licht in de bomen. Het effect is en hoog percentage klasse I en peren met een mooie rode blos. Het is een compliment dat mijn inspanningen beloond worden met het winnen van de bokaal.“

Het rendement van Sweet Sensation
Teeltadviseurs Rene Bal (Delphy) en Dirk van Hees (Fruitconsult) hebben samen met The Greenery en de telerswerkgroep een analyse gemaakt van het rendement van de teelt van Sweet Sensation in de afgelopen jaren. “We zien dat er onder telers nog veel aannames zijn over de teelt en het rendement van Sweet Sensation zijn. De telers hebben de laatste jaren veel geleerd over optimalisatie van de teelt en we zien dan ook dat door de stabiele prijzen van de afgelopen jaren een groeiende groep telers een mooi rendement haalt. We komen daarom graag met telers in contact die interesse hebben in de aanplant van Sweet Sensation”, aldus Rob van der Weele, productmanager Sweet Sensation.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 31 maart 2022 - 16:17