Komend najaar gaat een pilot bij acht boomkwekers van start waarbij nieuwe technologie voor het automatisch meten van de stamdikte wordt getest. De cameratechniek zou ik de toekomst ook gebruikt kunnen worden voor metingen in de boomgaard.
Roy Lenders van het speciaal daarvoor opgerichte bedrijf AgroWizard  vertelt: “We meten de stamdikte op 0,3 mm nauwkeurigheid. Tegelijk kunnen we met RTK (Real Time Kinematic) GPS de locatie van de boompjes op 2 à 3 cm precies vaststellen. In de boomkwekerij rijdt er wekelijks iemand langs de bomen voor diverse teelthandelingen. Met deze apparatuur op de trekker kan tegelijkertijd de groei van de bomen gemeten worden. Kwekers hebben dan een beter beeld van de groei, maar kunnen daar ook op bijsturen.”
AgroWizard is een samenwerking van Boomkwekerij Fleuren, Genzai (kunstmatige intelligentie en verwerking van big data) en Bluehub (business development). De technologie die nu ontwikkeld wordt is gericht op waarneming in het perceel, maar gekoppeld aan bijvoorbeeld de Wolky Tolky of bodemscans van Soilmasters kan ook op bepaalde aspecten bijgestuurd worden.
Lenders ziet voor de technologie ook toepassingsmogelijkheden binnen de fruitsector. “We hebben vanuit de fruitsector al vragen gehad voor het tellen van bloesems en meten van boomhoogte. Met andere software binnen dezelfde hardware moet dat ook mogelijk zijn”, legt Lenders uit.

De technologie is nog volop in ontwikkeling. Vorige maand nog werden de eerste tests lopend met de camera op een duwkar in de boomgaard uitgevoerd, zie video. Plan is dat in september de eerste productie batch van tractorapparatuur klaar is voor de pilotbedrijven. In het najaar gaat de seriematige productie van de stamdiktemeter van start, vanaf januari 2021 kunnen telers de apparatuur ook daadwerkelijk kopen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 juli 2020 - 16:47