Zachtfruitbedrijven door heel Nederland trokken het afgelopen weekend weer alles uit de kast om al het moois uit de sector aan het publiek te laten zien. Een kleine twintig bedrijven deden mee aan De Fruitigste Dagen. Ze zetten daarmee niet alleen hun eigen bedrijf, maar de hele sector in het zonnetje. Bekijk hier sfeerbeelden van diverse bedrijven.

Bastine Rietveld van Landwinkel Pek uit Langerak kijkt terug op een zeer geslaagde dag: “We hebben nu voor het eerst meegedaan aan De Fruitigste Dagen en dat was zeker geslaagd.” Het bedrijf heeft in de kersentijd elke zaterdag een zelfplukdag en vaak wordt dan ook iets extra’s georganiseerd. Er rijdt een treintje door de boomgaard, waarbij uitleg wordt gegeven over de teelt en er is een terras. Afgelopen zaterdag was er ook een muziekgroep die leven in de brouwerij bracht. “We merken dat mensen eigenlijk heel veel niet weten over de kersenteelt. Ze vinden het een hele beleving. Mensen zijn verbaasd over hoeveel kersen er aan een boom hangen en hoeveel werk erbij komt kijken om de kersen te telen”, vertelt Rietveld. Het zijn vooral vaders en moeders en opa’s en oma’s die komen met hun (klein)kinderen.

Ook bij Nieuw Slagmaat in Bunnik worden in de kersentijd altijd meerdere open dagen georganiseerd. “Afgelopen weekend was het derde weekend dat we een zelfplukdag hadden. Nu het overal vakantie is, merkten we wel dat het iets rustiger was dan de vorige weekenden”, vertelt Djûke Smith-van der Maat. Ze schat het aantal bezoekers op ‘een paar honderd’. Bij navraag waren dat ook bezoekers waren die via de promotie van De Fruitigste het bedrijf hadden gevonden. Ook hier veel gezinnen met kinderen die kwamen voor de totale beleving van het fruit plukken en een gezond en lekker product.

Tegelijk met De Fruitigste Dagen werden ook opnames voor het tv-programma Onze Boerderij gemaakt, dat komend najaar zal worden uitgezonden.

Bij Kersenbedrijf Strik-Basten in Alphen werden bezoekers verwelkomd met een mooie spreuk.
Het team van Kersenbedrijf Strik-Basten poseerde graag even voor de camera. Zij telen al ruim 20 jaar kersen onder overkappingen en hebben zich gespecialiseerd in de kersenteelt. Als deelnemer aan De Fruitigste Dagen laten zij als familiebedrijf zien, hoe deze gezonde kersen met liefde en passie worden geteeld.

Bij Fruittuin Verbeek in Oldebroek is het zelfplukken een standaard onderdeel van het bedrijf, maar tijdens De Fruitigste Dagen was er nog meer aandacht voor al het heerlijke zachtfruit dat op het bedrijf geteeld wordt. Bezoekers kunnen er terecht voor het plukken van frambozen, rode bessen, kruisbessen en zwarte bessen. Daarnaast worden er op het bedrijf ook appels geteeld.

Ook Blauwebessenland in America deed mee met De Fruitigste Dagen en had een zeer geslaagd weekend.

Foto: Tommie van der Goes

Bij Morren’s Blauwe Bessen in Elburg kunnen mensen in de maanden juli en augustus elke donderdag, vrijdag en zaterdag terecht voor het zelf plukken van blauwe bessen. Ook zij deden met met De Fruitigste Dagen.

De Fruitigste Dagen bij de Schouwse Kers in Dreischor.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 juli 2021 - 17:33