Twee bij Nautilus aangesloten telers van biodynamisch zachtfruit hebben een compleet nieuwe lijn verpakkingen ontwikkeld. “Een aantal klanten wilde persé geen plastic meer”, vertelt teler Harald Oltheten uit Oud-Sabbinge. Samen met collega-teler Elze-Lia Visser uit Ingen zocht hij het afgelopen halfjaar naar een geschikt alternatief voor de bekende plastic zachtfruitbakjes. Nautilus wilde met de telers zelf de regie in handen blijven houden en niet afwachten welke eisen afnemers zouden gaan stellen. “Wij hadden zelf ook best wat eisen, onder andere hoe het eruit ziet. Het was niet eenvoudig om een geschikte verpakking te vinden. Er is heel veel keuze en elke leverancier heeft zijn eigen verhaal”, blikt Oltheten terug.
Met hulp van Nautilus Organic en Remmert Dekker Packaging is uiteindelijk gekozen voor een doosje gemaakt van duurzaam geproduceerd en PEFC-gecertificeerd papier en biodegradable folie. Het doosje kan in zijn geheel bij het oud papier om gerecycled te worden. Op de doosjes kan de telersnaam afgedrukt worden en eventueel aanvullende informatie. Het is de bedoeling dat er voor alle twaalf zachtfruitsoorten die de bedrijven telen, specifieke doosjes komen.

Hoge temperaturen
Op het bedrijf van Oltheten is de bramenoogst deze week in volle gang. Ook rode bessen en Japanse wijnbessen worden volop geplukt. De oogst van de eerste herfstframbozen komt ook op gang. Met de hoge temperaturen werken de plukkers volgens een tropenrooster. En de eerste dagen worden vooral de toppen van de struiken leeggeplukt om hitteschade zoveel mogelijk te voorkomen. Verdere maatregelen tegen de hitte zijn op het bedrijf van Oltheten niet mogelijk.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 juli 2019 - 15:28