Iedereen heeft ernaar uitgekeken, de voorjaarszon! Maar vergeet niet dat langdurige blootstelling aan zonlicht huidbeschadiging of zelfs huidkanker kan veroorzaken. Zorg daarom dat je je huid en je ogen goed beschermt, ook tijdens je werk! De bedrijfsarts van Stigas, Marilous Chaillet, geeft tips.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 70.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben en overlijden zo’n 900 mensen aan de gevolgen ervan. Daarnaast kan huidkanker ernstige huidbeschadigingen opleveren. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is zonlicht. Teveel blootstelling aan uv-straling kan leiden tot ernstige huidbeschadigingen. Het goede nieuws is dat met de juiste voorlichting en maatregelen huidkanker vaak te voorkomen is!

Zo werk je veilig in de zon

Hoe verleidelijk het ook is om de warmte van de zon op je rug te voelen nu het nog wat frisser is: probeer werkzaamheden als het kan in de schaduw uit te voeren. Kijk hoe de zon staat en probeer met de schaduw mee te draaien. Zorg anders ervoor dat je huid goed beschermd is tegen de uv-straling. Hiervoor bestaat speciale kleding die steeds meer bedrijven beschikbaar stellen. Deze is uv-werend. Zet ook altijd je pet met nekflap op en zet een zonnebril op om de ogen te beschermen als je gezicht in de zon is. En verder: smeren, smeren, smeren en water drinken.

Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen het zonlicht, maar spreek ook elkaar aan. Maak er een gewoonte van om je opnieuw in te smeren na een pauze en geef de tube dan gelijk door aan je medewerker of collega.

Vreemde plekken?

Heb je vreemde plekken of moedervlekken? Laat die dan checken door de huisarts! Huidkanker komt veel voor, maar is bij vroege signalering gelukkig vaak goed te behandelen. Het is daarvoor wel belangrijk om niet te lang te wachten. Ga bij twijfel dus even langs de huisarts.

Meer informatie

In arbocatalogus van Stigas wordt aandacht besteed aan werken onder verschillende weersomstandigheden, bekijk de arbocatalogus Fruitteelt.

Bron:Stigas

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 mei 2022 - 16:43