Italië heeft de definitieve oogstramingscijfers voor appel iets naar boven bijgesteld. Het afzetseizoen begon in november met een levendige verkoop. In totaal zijn sinds het begin van het seizoen al 500.000 ton appels verkocht. Dat maakt dat de voorraden op 1 december tot de laagste behoren van de afgelopen jaren. Maar tegelijkertijd zorgt de situatie rondom corona ervoor dat verkopers een slag om de arm houden voor het vervolg van het seizoen.

In augustus werd de Italiaanse appelproductie geraamd op 2,08 miljoen ton. In de vergadering van 9 december stelde het Assomela Marketing Comité de definitieve appelproductie vast op 2,12 miljoen ton. In Südtirol viel de productie wat lager uit (-8%), vanwege voorjaarsnachtvorsten en hagel, terwijl in andere gebieden wat meer appels werden geoogst (lees verder onder tabel).
Kijkend naar de afzonderlijke rassen dan valt Gala vooral op met een productierecord van 338.618 ton. De productie van Golden Delicious blijft duidelijk achter en komt 6% lager uit dan die van 2019. De productie van Red Delicious steeg, maar blijft toch onder het langjarig gemiddelde, net als die van Granny Smith en Fuji. De oogst van Pink Lady en andere ‘nieuwe’ rassen, die meer dan 100.000 ton overschrijden, boekten juist recordoogsten.
In totaal wordt de totale hoeveelheid commercieel beschikbare appels aan het begin van het seizoen geschat op 1,8 miljoen ton, het gemiddelde van afgelopen seizoenen.
Ook de biologische appelproductie is iets naar boven bijgesteld en komt uit op 190.000 ton, 9% van de totale appelproductie.

Het afzetseizoen begon in november met een levendige verkoop. Met name Gala werd veel verkocht. Ook van Golden Delicious werden goede verkopen opgetekend. De verkoop van Red Delicious en Granny Smith verloopt regelmatig, zij het langzamer. Ook voor Fuji en Braeburn was de afzet bevredigend.
De verkoop naar Europese bestemmingen verloopt sinds het begin van het seizoen goed. Niet-EU-bestemmingen, zoals India, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika, begonnen aanvankelijk rustiger, maar laten nu toch goede prestaties zien.
In totaal zijn sinds het begin van het seizoen al 500.000 ton appels verkocht; 35% meer dan vorig jaar. De voorraden per 1 december behoren dan ook tot de laagste met 1.364.135 ton.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 17 december 2020 - 14:38