Met een opendag voor genodigden is de nieuwe koel- en sorteerlocatie bij Van den Brink Fruit in ’t Goy officieel in gebruik genomen. De locatie voor de geplande Appeldag in 2021 is hiermee helemaal up-to-date en klaar voor de toekomst.
In 2018 startte fase I van de nieuwbouw al met de bouw van nieuwe koeling en expeditieruimte. Plan was in 2021/’22 fase II te voltooien, maar een grote brand in de oude koelruimte versnelde de plannen.

Naast uitbreiding van de koelruimte en een nieuwe sorteerhal is ook een kantoor en nieuwe huisvesting voor medewerkers gebouwd. “We zijn in oktober 2019 gestart met bouwen. De koeling draait inmiddels al een paar weken”, vertelt Ton van den Brink, die samen met zijn vrouw Ineke het bedrijf runt. Ook zoon Peter, die na het afronden van zijn studie bedrijfskunde in het bedrijf gaat meedraaien was nauw betrokken bij de nieuwbouw. Net als dochter Iris die, naast haar studie en werk, regelmatig op het bedrijf helpt met hand- en spandiensten. “Het was een intensief, maar ook mooi proces om zo samen alle plannen te maken en te realiseren”, blikt Ton terug.

In het nieuwe pand zijn zoveel mogelijk wensen op gebied van efficiëntie en duurzaamheid samengebracht. “We hebben geprobeerd zo efficiënt mogelijk en logistiek verantwoord te bouwen. Daarnaast hebben we ook behoorlijk duurzaam gebouwd met bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmteterugwinning-systeem. Maar ook duurzaam in de zin dat we materialen hebben gebruikt die lang mee gaan en weinig onderhoud vragen”, vertelt Ton.

Zo zijn op de cellen alle leidingen met rvs uitgevoerd, zodat er niets kan roesten. De restwarmte uit de koeling wordt gebruikt om het tapwater voor de douches en de vloerverwarming te verwarmen. Door het hele bedrijf is vloerverwarming aangelegd; van de kantoren tot in de huisvesting en van de sorteerruimte tot in de laadkuil. Ook op gebied van brandpreventie legde Van den Brink de lat hoger dan wettelijk gezien nodig was. Zo hebben de brandwerende muren een brandvertraging van 120 minuten in plaats van de vereiste 60 minuten. Kortom, een bedrijf dat tijdens de Appeldag van 2021 de moeite waard is om te bezoeken.

Hoe die Appeldag er met de dan geldende coronamaatregelen eruit zal zien, is natuurlijk nog afwachten, maar de plannen ervoor worden al wel gemaakt. De coronamaatregelen tot nu toe hebben de nieuwbouw weinig gehinderd, op enkele vertraagde leveringen van materialen na. Wel zal de huisvesting, die Flexwonen gecertificeerd is, anders gebruikt gaan worden dan gepland. In plaats van vier personen per kamer, kunnen maar twee mensen per kamer gehuisvest worden. Gelukkig heeft Van den Brink nog de beschikking over huisvesting op de andere bedrijfslocatie in Wijk bij Duurstede, zodat dit voor de komende oogst geen grote problemen oplevert.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 augustus 2020 - 16:55