Fruittelers hebben volop behoefte om elkaar, na de coronaperiode, weer te ontmoeten en bij te praten over actualiteiten in de teelt en de sector. Dat bleek uit de grote belangstelling voor twee NFO-bijeenkomsten, die vorige week plaatsvonden in Dreumel en Herwijnen.

Op donderdagmiddag 26 augustus bezochten enkele tientallen telers het bedrijf van Paul, Maayke, Sjoerd en Jeroen Cruijsen in Dreumel. Cruijsen Fruit omvat circa 67 hectare hardfruit, met name appels. Tijdens de bijeenkomst, die werd georganiseerd door de NFO regio Zuidoost-Gelderland, vertelden de ondernemers over hun visie op de appelteelt en het ondernemerschap. “Onder meer het feit dat de familie Cruijsen sterk inzet op het beperken van weerrisico’s sprong in het oog”, zegt NFO-voorzitter Gerard van den Anker. “De familie Cruijsen heeft recent bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in hagelnetten. Daarnaast was het indrukwekkend om te zien welke uitbreiding en renovatie van de koelinstallatie zij onlangs hebben gerealiseerd. Het was een interessante bijeenkomst op een bedrijf dat klaar is voor de toekomst. Ook was er een goede sfeer onder de aanwezigen.”

Paul Cruijsen bevestigt dat. “We kijken terug op een mooie middag, met veel positieve reacties. Het was, ondanks de drukke periode op het bedrijf, ontzettend leuk om te doen.”

Donderdagavond 26 augustus vond een excursie plaats op het hardfruitbedrijf van Maatschap van Krieken in Herwijnen. Deze werd georganiseerd door de NFO-regio Zuidwest-Gelderland/Bommelerwaard. “Ook hier was het borgen van weerrisico’s een belangrijk thema”, zegt Van den Anker. “Daarnaast waren de aanwezigen onder de indruk van de huisvesting die Van Krieken onlangs heeft gerealiseerd voor zijn buitenlandse medewerkers. Deze zag er tiptop uit.”

Daniël van Krieken zegt terug te kijken op een prettige bijeenkomst. “Het was goed geregeld en we hebben veel positieve reacties gekregen op ons bedrijf en onze nieuwe huisvesting”, geeft de ondernemer aan. “De verdere verschraling van het middelenpakket was ook een belangrijk punt dat aan bod kwam. De situatie wordt steeds nijpender, er blijven nauwelijks nog insecticiden over. Het is voor ons allang twaalf uur geweest.”

Enkele beelden van de bijeenkomst in Dreumel:

 Enkele beelden van de bijeenkomst in Herwijnen: 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 augustus 2021 - 14:42