De vele neerslag van de afgelopen dagen en weken heeft grote schade aangericht in kersenpercelen in Zuid-Limburg en rond het Belgische Sint-Truiden. Vooral in de laatste regio is de schade enorm, doordat veel kersen niet zijn overkapt. Bij veel telers kan zeventig tot tachtig procent van de oogst als verloren worden beschouwd. Ook bij Limburgse pruimen- en rode bessentelers leidt de vele neerslag tot schade.

‘Ongekend’. Zo classificeert Eric Huids, voorzitter van de NFO-kring Limburg, de hoeveelheid neerslag die de afgelopen dagen viel in Zuid-Limburg. “We kregen in de laatste twee dagen meer dan 120 millimeter regen te verstouwen. En het eind is nog niet in zicht”, zegt Huids.

Volgens de kringvoorzitter zijn de gevolgen voor de kersenteelt dramatisch. “We hebben het geluk dat de meeste zoete kersen in Zuid-Limburg, en ook mijn eigen percelen, zijn overkapt. Maar ook onder de overkappingen zie je nu steeds meer gebarsten kersen; gemiddeld genomen zo’n 20 procent van de oogst. Dit heeft alles te maken met de toegenomen worteldruk. Daarbij neemt de luchtvochtigheid onder de kappen toe, wat schimmelvorming in de hand werkt. Bij telers die geen overkapping hebben staan, zijn echter nog veel meer kersen verloren gegaan.”

Enkele tientallen kilometers verderop, in het Belgische Sint-Truiden, is de situatie nog een stuk dramatischer. Op de kersenpercelen die niet zijn overkapt – en dat is het merendeel -kan volgens Ann Gomand van pcfruit 70 tot 80 procent van de oogst als verloren worden beschouwd. “We hebben in deze regio al enkele weken te kampen met grote hoeveelheden neerslag”, zegt Gomand. “Twee weken geleden begonnen de vroege rassen te barsten, en nu gebeurt hetzelfde bij de late rassen. En ook onder de regenkappen zien we steeds meer gebarsten kersen, als gevolg van de toenemende worteldruk.”

Volgens de onderzoekster zijn veel telers zonder overkapping inmiddels gestopt met plukken. “Het is gewoonweg niet meer rendabel. Onder de kappen wordt nog wel geoogst, maar het is de vraag hoe lang men hier nog door kan gaan. Voor de komende dagen voorspellen ze nog 100 liter regen per vierkante meter. De regenval betekent een forse strop voor de kersentelers in dit gebied. En door de mindere kwaliteit, gaan ook de prijzen onderuit. Het is dus dubbel pijnlijk.”

Volgens Eric Huids zijn niet alleen Zuid-Limburgse kersen getroffen; ook in niet-overkapte rode bessen en pruimen in de provincie is sprake van schade. “Je ziet hier veel gescheurde vruchten. In hardfruit is vooralsnog nauwelijks schade. Ook in blauwe bes heb ik tot nu toe weinig schadegeluiden gehoord.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 juli 2021 - 13:46