Het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), waar alle voedselveiligheidsincidenten binnen Europa gemeld worden, heeft in 2019 in totaal 517 meldingen gekregen van producten die niet aan de eisen voldeden. Nederlandse groenten waren 8 keer aanleiding voor een melding, maar Nederlands fruit bleek tijdens alle steekproeven telkens aan alle eisen te voldoen wat betreft voedselveiligheid. Wel was er één melding van glasscherven in een pot ingemaakte kersen afkomstig uit Nederland.
De Nederlandse andere meldingen gingen onder andere over Listeria in gesneden kool, Salmonella in broccoli, een residu-overschrijding in paprika en nietjes in een diepgevroren maaltijd met savooiekool.

Het land van oorsprong met de meeste meldingen was Turkije, met in totaal 193 meldingen.

Gekeken naar fruitsoorten, afkomstig vanaf de hele wereld (exotisch fruit niet meegerekend), waren er de volgende meldingen in 2019: dimethoaat in appels uit Macedonië en Albanië, chloorpyrifos in appels uit Polen, iprodione in appels uit Spanje, larven van insecten in gedroogde pruimen uit Chili, tebuconazole in kersen uit Chili, het norovirus in bevroren frambozen uit China en Marokko en twee keer het norovirus op bevroren rode bessen uit Polen.
Bron: RASFF

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 januari 2020 - 19:29