In aanloop naar de Fruit Logistica van 5 tot en met 7 februari in Berlijn heeft de jury van de Fruit Logistica Innovation Award (FLIA) tien genomineerden bekendgemaakt. Helaas waren er geen Nederlandse inzendingen dit jaar.
Silbo uit Polen is genomineerd met hun composteerbare verpakking voor groenten en fruit die bedrukt kan worden met inkt op waterbasis. Sofrupak, ook uit Polen, komt met een vergelijkbaar item namelijk de SoFruMiniPak. Dit is een kartonnen composteerbare verpakking voor delicate soorten groenten en fruit.
Het Engelse Sinclair sluit hier mooi op aan met composteerbare fruitstickers. Ze zouden binnen 12 weken opgelost zijn, inclusief de lijm en inkt. Deze noviteit is trouwens ook te zien op de Fruitteelt Vakbeurs op 22 en 23 januari in Houten.

Nog meer noviteiten op de beurs
Andere noviteiten die tijdens de jaarlijkse wereldwijde handelsbeurs gepresenteerd worden zijn bijvoorbeeld de Pixofarm-app en de Epli-appel.
Met de app Pixofarm van AT-Wenen kan fruitgroei van appels gevolgd worden via de smartphone en voorspellingen gedaan worden over de oogst (Hal 6.2, Stand B-03). De app is gratis te downloaden. Klik op ‘book a demo’ om inloggegevens te verkrijgen en de app te testen. Vooralsnog is de app alleen inzetbaar voor appels.
De Italiaanse Lagnasco Group presenteert hun rode Epli-appel. Volgens de producent is het een makkelijk te kweken friszoet smakende appel die in Italië rond half oktober plukrijp is. De appel is zowel voor de conventionele als bioteelt te telen (Halle 2.2, Stand C-04).

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 januari 2020 - 19:30