Afnemers van Nederlandse aardappelen hebben een meerprijs over voor Planetproof-gecertificeerde aardappelen. Zowel Nedato als Agrico betalen ook dit jaar een vergoeding aan telers die gecertificeerd product leveren en verhalen deze in de markt. Door de meerkosten zichtbaar te maken zijn deze door te berekenen aan de afnemer, is de ervaring van beide aardappelcoöperaties.

Bij Nedato hebben telers het afgelopen jaar 3 cent per kg meer uitbetaald gekregen voor hun Planetproof-gecertificeerde aardappelen. Deze meerprijs komt overeen met de door Nedato berekende extra kosten die telers moeten maken om aan Planetproof te voldoen.
Agrico betaalt een vergoeding in de vorm van een hectaretoeslag. Twee jaar geleden, bij de start van Planetproof werd deze vastgesteld op 1.000 euro per hectare. Vorig seizoen viel de vergoeding iets lager uit en ook dit jaar zal dit zo zijn, schat René Vernooij van Agrico. Dat heeft ermee te maken dat de certificeringskosten voor de telers ook iets zijn gedaald dit jaar. “Het precieze bedrag is nu nog niet bekend, daar wordt nog aan gerekend”, aldus Vernooij.

Volgens Wim van de Ree van Nedato is beloning de enige manier om telers over te halen om mee te doen aan PlanetProof. „Je kunt het wel afdwingen, maar dat is geen duurzame oplossing.” Wat belangrijk is, is om deze meerkosten zichtbaar te maken voor zowel de teler als de afnemers, zegt Van de Ree. „Dat hebben we destijds bij GlobalGap niet gedaan, maar nu bij PlanetProof wel. Nu is voor alle afnemers duidelijk welke investeringen de telers moeten doen om aan de voorwaarden te voldoen.”

Geen uitbreiding in Planetproof
De meerprijs van 3 cent per kg tafelaardappelen is vorig jaar in de volle breedte geaccepteerd door de klanten van Nedato. „Voor komend jaar is dat ook het geval.” Dat wil echter niet zeggen dat de coöperatie gaat groeien in PlanetProof-aardappelen. „Er is geen ruimte voor groei, de markt heeft geen behoefte aan meer aardappelen die zijn geteeld volgens PlanetProof. We hebben ons areaal afgestemd op de vraag.” Circa 60 procent (goed voor ongeveer 1.500 hectare) van de tafelaardappelen die binnen Nedato worden geteeld, valt onder PlanetProof. Voor de afzet van deze aardappelen moet de coöperatie het zoeken op de Nederlandse markt. „Het buitenland vraagt niet naar dit certificaat.”

Bron: eigen verslaggeving en akkerwijzer.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 oktober 2020 - 17:32