Het was wel een ‘vreemde’ machine in de bijt tijdens de demodag Robotisering op AgroProeftuin de Peel begin oktober in het Brabantse Zeeland. Zonder gebruik te maken van gps-sturing en sensortechnieken verwijdert de Kvick-Finn Bio mechanisch (wortel)onkruiden, groenbemesters of gras(banen) uit de grond.
De machine, bedacht door de Finse biologische akkerbouwer en adviseur Boris Lindgård, is eigenlijk ontworpen voor de akkerbouwsector. In de fruitsector kan de machine praktisch zijn bij het biologisch verwijderen van gras en gewasresten voorafgaand aan het klaarmaken van een perceel voor inplanten.

De machine bestaat uit een cultivator die de grond losmaakt. Vervolgens gooit een rotor met veertanden de gewasresten – ontdaan van de wortelkluiten – achter de machine. Zon en wind zorgen er daarna voor dat de gewasresten uitdrogen en afsterven. Dit in tegenstelling tot een spitmachine, ploeg of rotorkopeg die de gewasresten vers onderwerk waardoor bepaalde onkruiden opnieuw kunnen opkomen. Daarnaast verteert onkruid bovenop de grond sneller dan in de bodem en zorgt de laag gewasresten ervoor dat de grond minder snel uitdroogt.
De werkdiepte van de cultivator en de aftakas-aangedreven rotor kunnen onafhankelijk van elkaar ingesteld worden door de hoogte van de wielen middels pengaten te verstellen. Om te voorkomen dat de rotor niet in de vaste grond slaat, moet deze altijd iets hoger afgesteld zijn dan de cultivator. Importeur Martin Heerema (Agri Bio-Solutions) adviseert om voor de juiste afstelling van de dieptes eerst stukjes te proberen. De afstelling is afhankelijk van de hardheid van de grond en de hoeveelheid begroeiing die bewerkt wordt.
Om groenbemesters, bijvoorbeeld tegen bodemmoeheid (wortellesieaaltje), met veel massa – afrikaantjes, Japanse haver of gele mosterd – te bewerken raad Heerema een rol met messen in de fronthef aan om de planten te keuzen. Voor lage gewassen/onkruid of de grasbaan is dit niet nodig. De rijsnelheid voor het bewerken van de grasbaan is 3 tot 4 km/uur. Bij groenbemesters zo’n 6 km/uur mogelijk.

Diverse werkbreedtes
De gedemonstreerde Kvick-Finn Bio 2750 (werkbreedte 2,75) kost € 18.400 excl. btw en heeft drie rijen cultivatortanden. Andere leverbare typen (werkbreedtes in mm) zijn 2150, 3250 en 3750; het aantal rijen tanden is afhankelijk van de werkbreedte. Voor een smalspoortractor zijn deze types te zwaar. Een afwijkende werkbreedte is op aanvraag leverbaar. Een andere oplossing is een op aanvraag leverbare smalle Kvick-Finn Rotor (zonder cultivator). Vooraf kan de grond met een cultivator losgemaakt worden.
De demodag werd georganiseerd door Delphy binnen het project Schoon Water. Het thema was ‘Next generation mechanische onkruidbestrijding: To Robot or not to Robot that’s the Question’.

Klik hier voor een video over werking van de Kvick-Finn Bio.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 oktober 2020 - 17:34