Op 6 mei 2020 kondigde de overheid een versoepeling van de Corona veiligheidsmaatregelen aan. Het is een stappenplan onder voorbehoud (zie nieuwsfoto voor een handig overzicht). De versoepeling kan alleen als het virus onder controle blijft. Belangrijke momenten zijn 11 mei -basisonderwijs en contactberoepen gaan weer van start-, 1 juni -de terassen gaan open, in het Openbaar Vervoer zijn mondkapjes verplicht, 1 juli -voorzieningen op campings en vakantieparken gaan open en het maximaal aantal mensen dat mag samenkomen gaat van 30 naar 100, per 1 september komen er dan nog meer verruimingen. Dat is goed nieuws, mits we natuurlijk onze verantwoordelijkheid blijven nemen en zo corona onder controle houden.
Om fruittelers in staat te stellen gemakkelijker ook die verantwoordelijkheid te nemen is het Protocol voor de Agrarische sectoren opgesteld De NFO merkt dat veel fruittelers met het protocol werken.
De NFO ziet nu nog geen versoepelingen in het protocol, ook niet naar aanleiding van de algemene versoepelingen. We onderzoeken nu wel de positie van het medische mondkapje in het protocol en bekijken of er net als in het OV ook gereisd kan worden met meerdere personen in een auto, maar dan met mondkapje. Mogelijk zijn er in de nabije toekomst versoepelingen, daar wordt natuurlijk over bericht.
De algemene maatregelen blijven gelden: houd 1,5 meter afstand (ook bij werknemers die in hetzelfde huis wonen), vermijd drukte, was zoveel als mogelijk de handen, bij lichte klachten blijf je thuis en (voor de fruitteelt minder goed mogelijk) werk zoveel mogelijk thuis.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 7 mei 2020 - 16:00