Duitse verwerkende bedrijven klagen over een tekort aan allerlei fruitsoorten voor verwerking. In een persbericht, verspreid door het Bundesverbandes der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitenden Industrie (BOGK) in Bonn ‘slaan zij alarm’ over de situatie. Niet alleen in delen van Europa, maar ook in Marokko, Egypte, de VS en Canada en Zuid-Amerika vallen oogsten extreem lager uit dan vorig jaar. De oorzaken variëren; Polen had in juni te maken met een hittegolf en in Noord-Griekenland richtten hagelbuien zware schade aan, terwijl Servië te maken had met vorstschade.

In Polen zijn aardbeien en zure kersen het zwaarst getroffen door de hitte. Bij zure kersen wordt de oogstreductie op 40 procent geschat. In Griekenland hebben vooral aanplanten met zoete kersen, perziken en abrikozen geleden onder de vorst. Servische frambozentelers moeten gemiddeld met een 50 procent kleinere oogst genoegen nemen, ook vanwege vorstschade in het voorjaar. Ook bij pruimen is in Servië sprake van een behoorlijke oogstreductie.
Wat betreft hardfruit wordt in Italië rekening gehouden met een 20 procent kleinere perenoogst. Ook de appeloogst zal lager uitvallen vanwege alle weersperikelen. In Polen wordt eveneens een lagere productie verwacht vanwege de nachtvorst dit voorjaar.
“De fruitverwerkende industrie staat onder behoorlijke druk. We vrezen voor behoorlijke prijsstijgingen. Al met al kan gezegd worden dat de verwerkende bedrijven voor zware tijden staan”, aldus Werner Koch van de BOGK.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 juli 2019 - 15:52