Twee jaar geleden introduceerde Van Iperen de Biofruitura; een verblazer om op een snelle manier natuurlijke vijanden uit te zetten in een fruitperceel. Inmiddels zijn er diverse telers die het systeem gebruiken. Snelheid ten opzichte van het handmatig uitleggen van takken of ophangen van zakjes met gekweekte natuurlijke vijanden is een groot voordeel. Frank Eerland van Van Iperen: “De Biofruitura wordt tot nu toe vooral gebruikt voor het uitzetten van roofmijten tegen spint en roofwantsen tegen perenbladvlo. Wat de resultaten zijn is wat lastiger te zeggen natuurlijk. Je werkt immers met een systeem waarmee je de plaagdruk hoopt te verminderen. De werkingszekerheid van chemische middelen heb je niet, maar we zien wel goede resultaten. Een bedrijf dat drie jaar terug nog moeite had met de spintdruk is nu bijna spintvrij. Je moet het echt in het grotere plaatje zien.
Bovendien zien we voor de toekomst steeds meer waarde in dit systeem, omdat steeds meer middelen verdwijnen. Met de Biofruitura zetten we echt in op de lange termijn.”

De video is van David van de Graaf van Vogelaar Fruitcultures in Krabbendijke, die dit jaar voor het eerst de roofmijt A. Andersoni uitzette op een perceel Delcorf.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 1 juli 2021 - 09:31