De Britse overheid heeft het schema waarbij grenscontroles en importeisen in verband met de Brexit worden ingevoerd met minstens een half jaar uitgesteld. Per 1 april zou eigenlijk de tweede fase van het Border Operating Model ingaan. Onderdeel hiervan is de invoering van fytosanitaire certificaten voor invoer van plantaardige producten in het VK. Deze verplichting is echter uitgesteld naar 1 januari 2021 .

Voor de korte termijn is het grootste winstpunt dat de verplichting van fyto certificaten, en daarmee de 100% inspectieplicht aan Nederlandse zijde, wordt uitgesteld tot 1 januari 2022, laat GroentenFruit Huis in een reactie weten. GroentenFruit Huis heeft een duidelijk signaal afgegeven dat haar leden niet zullen exporteren als hun lading niet met een grote mate van zekerheid tijdig de klant kan bereiken. Zij kiezen dan voor verkoop van hun producten elders. Uiteindelijk heeft de Britse overheid ingezien dat de huidige processen ernstig in gevaar zouden komen.
Er loopt op dit moment nog een aantal belangrijke wijzigingsvoorstellen. Denk aan oplossingen in de keuringsaanpak, een digitale certificatenstroom en dusdanige koppelingen met systemen in het VK dat er risicogericht weinig extra gecontroleerd hoeft te worden na het verlaten van de ferry. Ook hierover blijft het GroentenFruit Huis met betrokken partijen in overleg.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 maart 2021 - 16:32