Het is volop winter in Polen. De winter is eigenlijk nog maar pas van start, maar de temperatuur daalde vorige week op veel plaatsen al tot -23 à -28°C. Hoewel het voor het eerst sinds enkele jaren zo vroeg in het seizoen al zo koud is, is dit voor Poolse begrippen niet heel extreem. Toch maken sommige fruitexperts zich zorgen over de toestand van de bomen.
Owocowa Polski schreef op Facebook: “Je zou het een normale winter kunnen noemen. Maar je moet er wel rekening mee houden dat er geen sneeuwbedekking was en dat er de laatste jaren steeds meer vorstgevoelige rassen zoals Gala, Golden Delicous, Red Delicious en Red Jonaprince zijn geplant.” Met beeldmateriaal uit boomgaarden in Grojec en Warka en Białej Rawskiej laten zij de huidige schade aan scheuten en knoppen zien. Ondanks de zichtbare schade maken de meeste mensen die op het bericht reageren nog geen grote zorgen.
Adviesdienst IPSAD ziet dezelfde beelden ook, maar heel lokaal. “Met dit soort schade is de beschikbaarheid van water aan het begin van het groeiseizoen een bepalende factor voor het herstel van de bomen”, schrijft zij.
Op dit moment heeft de oostelijke helft van Polen te maken met zware sneeuwval en zijn de verwachtingen dat het winterweer nog wel even aanhoudt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 januari 2021 - 15:39