De weersverwachting met winterse buien en nachtvorst houdt de gemoederen flink bezig. In het midden en de oostelijke helft van het land wordt van vrijdag tot zondag kans op nachtvorst afgegeven. Van zaterdag op zondag zal de koudste nacht zijn met voorspelde temperaturen tot -4°C.
Pruimen staan op veel plaatsen al in volle bloei en ook de peren beginnen te bloeien. Veel fruittelers hebben dan ook hun beregening of vuurpotten in gereedheid gebracht.

Ook in de media was er veel aandacht voor de mogelijke gevolgen van de nachtvorst voor de fruitteelt. De Gelderlander interviewde Bert den Haan en ook in het AD was een bericht te lezen. Siep Koning stond de Telegraaf te woord en Wim Notermans was te horen bij 1Limburg. Omroep Zeeland kwam langs bij David van de Graaf.

Geert van Gessel plaatste vanmiddag een foto van bloeiende pruimen in de sneeuw op Facebook.

Sneeuw op overkappingen
Fruit Security stuurde vandaag een mailing rond met advies over hoe om te gaan met sneeuw op overkappingssystemen. Het bedrijf krijgt veel vragen over overkappingen in combinatie met sneeuw.

Traditioneel Hagelnet Systeem
Het Traditioneel Hagelnet Systeem is niet sneeuwbestendig. Laat bij elke paal één plaket dicht zitten. De rest open maken. Eventueel zou de laatste clip kunnen uitscheuren. Het instortingsgevaar is door deze actie grotendeels geweken.

Vlak Hagelnet Systeem
Het Vlak Hagelnet Systeem is niet sneeuwbestendig. Maak alle plaketten open en breng de netten naar de lengtedraden toe. Anders is het losmaken van de plaketten niet zinvol. Het hagelnet iets minder vastzetten dan in winterpositie. Zolang er weinig wind is, is dit geen probleem.

Powerflex Folie Systeem
Het Powerflex Folie Systeem is niet sneeuwbestendig. Het is belangrijk dat de goot open/sneeuwvrij is. Maak het insectennet in de goot daarom los. Indien nodig kan de sneeuw met bezems uit het systeem gehaald worden. In extreme gevallen zal het elastiek doorgesneden moeten worden.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 31 maart 2022 - 16:58