De nachtvorst van begin deze maand in Polen (van 4 tot 8 mei) laat volgens Arkadiusz Gaik, voorzitter Van Fruit Union zeker zijn sporen na voor het nieuwe seizoen. De verschillen per regio zijn groot; variërend van complete bevriezing tot geen schade (op de nieuwsfoto is de nacht van 7/8 mei te zien, rood betekent vorst). Volgens hem zijn er locaties in Grójec-Warka (ten zuiden van Warschau) waar het op het moment lijkt dat de vorst het hele gewas heeft vernietigd. Agrarische nieuwssite Sadyogrody.pl interviewde Mirosław Maliszewski, de voorzitter van de Poolse fruittelersvereniging. Maliszewski: “De verliezen in boomgaarden en bessenaanplanten zijn erg groot. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort, de locatie van het bedrijf, enz. Het is zeker dat de fruitproductie veel minder zal zijn dan in het voorgaande jaar. We moeten ook niet vergeten dat de bloei van veel bomen erg zwak was, wat het resultaat is van de warme zomer van vorig jaar. Dit betekent dat zelfs zonder vorst, de oogsten kleiner zouden zijn dan een seizoen geleden”, aldus Maliszewski.
Over enkele weken wordt meer bekend over een eerste oogstraming in Polen: “Naar mijn mening kunnen ze iets hoger zijn dan in het ijzige 2017 en zeker lager dan vorig seizoen”, concludeerde hij.

Waar in Polen de kou veel leed veroorzaakt heeft Italië problemen met overstromingen en hagel. De heftige regenval op de droge ondergrond zorgde al snel voor veel overlast in het zuidoosten van Italië. Met name aan de steenfruitopstanden wordt veel schade gemeld. Klik hier voor een video

Ondergelopen boomgaarden bij Cesena

Ondergelopen boomgaarden bij Cesena

Dit bericht is geplaatst op donderdag 16 mei 2019 - 17:23