Machinebouwer WeedControl uit Waalwijk heeft een prototype ontwikkeld voor onkruidbestrijding met hete lucht in de boomgaard. Tijdens een demonstratie bij fruitbedrijf Oostveen in Werkendam konden telers reageren op de machine. Het prototype werkt met 8 hete-luchtstralers van 15kW. De stralers verwarmen perslucht tot 200 à 300 °C, waarna de lucht vanonder een kap de zwartstrook op wordt geblazen. Klik hier voor een video van de machine. Het gasverbruik (lpg à € 0,60 per liter) is 12 liter per uur. Afhankelijk van de onkruiddruk en de grootte van het onkruid kan in de boomgaard met een snelheid van 2 tot 5 km per uur worden gereden.

Op het prototype komt de perslucht nu nog uit een compressor met hydraulische aandrijving, maar dat zou in de toekomst ook met aandrijving vanaf de aftakas kunnen. Ook een zwenkende kap en terugwinning van de warmte behoren tot de opties die in de toekomst nog toegepast kunnen worden, net als besturing met gps en de combinatie met maaien.
Bert van Loon van WeedControl: “De demonstratie van vorige week was een kennismaking. We hebben tegen de telers gezegd ‘schiet er maar op’. We gaan nu met de reacties aan de slag om de machine verder te verbeteren. Wat we tijdens demonstratie van telers te horen kregen was dat deze machine als voordeel heeft dat de bodem niet beroerd wordt, zodat er geen nieuw zaaibed voor onkruiden ontstaat. Ook nestjes van oorwormen worden niet beschadigd.”
Op het gebied van onkruid doet het bedrijf al veel zaken met gemeenten, groenbeheerders en hoveniers. Vanwege de discussie rondom het gebruik van glyfosaat komt er steeds meer interesse vanuit de land- en tuinbouw. Aanleiding voor de ontwikkeling van een machine in de fruitteelt is de Dunea Innovatieprijs die in december 2018 werd uitgereikt aan Theo Nendels uit Rossum. Hij won € 2.000 met zijn idee voor onkruidbestrijding met hete lucht.

Het bedrijf maakt gebruik van diverse technieken voor onkruidbestrijding: heet water, open vlam, borstelen en hete lucht. De laatste techniek lijkt het meest geschikt voor de fruitteelt. Door de hete lucht klappen de bladcellen en sterft de plant bovengronds af. De wortels worden niet geraakt, maar afhankelijk van de grootte van het plantje, zal dit na één of meerdere behandelingen afsterven vanwege uitputting van de wortels. Hoe groter de plant, hoe meer behandelingen nodig zijn. De techniek met hete lucht is minder brandgevaarlijk dan die waarbij gebruikt gemaakt wordt van een open vlam en kost minder energie dan onkruidbestrijding met behulp van heet water.
WeedControl gaat de machine komend seizoen verder doorontwikkelen. Ook moet nog worden bekeken waar de machine qua kosten op uit komt. De planning is om volgend teeltseizoen een praktijkklare machine te hebben voor de fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 16 mei 2019 - 17:17