Door heel Europa zijn fruittelers de laatste weken getroffen door extreme weersomstandigheden. In Nederland trok op woensdag 19 juni een gebied met zware onweersbuien over. Nadien kwamen bij de OFH tussen de 30 en 35 meldingen binnen van fruittelers met schade. Pietjan Visser van OFH: “Het beeld is heel grillig van lichte tot zware schade. De buien trokken in twee stroken over het land; in het oosten over het land van Maas en Waal, Oost-Betuwe en de Duitse grens en meer naar het westen over het land van Heusden en Altena, Zuid-Holland en West-Utrecht. Al met al lijkt het nu al best een zwaar schadejaar te worden.”
Bij Vereinigte Hagel kwamen vorige week over meerdere dagen meldingen binnen met ook een wisselend beeld van lichte en zware schade. Meldingen kwamen uit de Betuwe, Utrecht, West-Brabant en Flevoland.

België
Na de buien van woensdag 19 juni kwamen bij de OFH minstens zoveel meldingen uit België binnen als uit Nederland. Vooral de regio rond St-Truiden en Borgloon werd opnieuw getroffen. Op 10 juni richtten hagelbuien in dit gebied ook al zware schade aan. Dit keer varieerde de schade, net als in Nederland, van licht tot zwaar.
Aan Het belang van Limburg liet Jef Vercammen van Pcfruit afgelopen week weten dat hij inschat dat er dit jaar al een groter areaal fruit verhageld is in België dan vorig jaar. Gevreesd wordt dat ook de hitte van deze week zijn sporen zal achterlaten.

Italië
Afgelopen zaterdag 22 juni trokken hevige hagelbuien over een uitgestrekt gebied; van Emilia Romagna tot Venetië en van Piemonte tot Lombardije. De exacte schade moet nog worden vastgesteld, maar zeker is dat in heel de regio Emilia Romagna bedrijven zijn getroffen. In mei zorgde langdurige regenval in dit gebied al voor in totaal 60 miljoen euro schade aan land- en tuinbouwgewassen. Deze nieuwe catastrofe betekent voor veel telers een vervroegd einde van het seizoen. “Waar de hagel toesloeg, kunnen we afscheid nemen van de campagne van 2019. Ook zijn bomen in sommige gevallen zo beschadigd dat ook de productie van volgend jaar in gevaar komt”, aldus de voorzitter van de landbouworganisatie Confagricoltura Emilia Romagna, Eugenia Bergamaschi. Plaatselijk waren de hagelstenen zo groot dat zelfs hagelnetten er niet tegen bestand waren.

Polen
Eerder dit jaar werden veel Poolse fruitbedrijven al getroffen door nachtvorst in de bloeiperiode. Inmiddels wordt steeds meer duidelijk over de schade. Volgens eerste voorspellingen zou de appeloogst dit jaar slechts half zo groot zijn van normaal. In sommige regio’s wordt zelfs gesproken over 80 procent schade, zie sadyogrody.pl.

Duitsland
Ook in Duitsland zijn inmiddels diverse gebieden getroffen door hagel. Zaterdag 15 juni trok een gebied met onweersbuien over de regio Niedersachsen. Veel telers in het Alte Land zijn door het noodweer getroffen. Matthias Görgens van het onderzoeksstation in Jork schat dat de schade in de miljoenen loopt.

In het gebied tussen de Flüssen Este en Lühe, ten zuiden van Hamburg, zouden 100 bedrijven getroffen zijn. Een kwart van het appelareaal is beschadigd door de soms enkele centimeters grote hagelstenen. Slechts 40 procent van de bedrijven in het gebied is verzekerd tegen hagelschade. Ook hagelnetten zijn geen gemeengoed. Van de 10.000 ha appels aan de Unterelbe is ongeveer 150 ha overkapt met hagelnetten.
Ook rond Jork zijn veel bedrijven met schade.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 juni 2019 - 19:26