Op donderdag 27 juni begint om 10.30 uur Dé Appeldag bij fruitbedrijf Verstegen in Opijnen met de eerste rondgang langs de teeltproeven. Ook de informatiemarkt is dan meteen open. Klik hier voor het volledige programma. Eén van de standhouders is John Klaren van Micosat. Hij toont Micosat Fruit, een samengesteld product van Mycorrhiza, schimmels, bacteriën en trichoderma, bedoeld voor plantgattoepassing dat twee jaar geleden ook op het b edrijf van Verstegen werd toegepast. Bij het planten van nieuwe bomen kan dit product in het plantgat toegepast worden of het kan direct aan de wortels aangebracht worden door middel van vooraf dippen van de vruchtbomen.
Nieuw is de mogelijkheid van het injecteren van het product bij de wortels van fruitbomen die niet goed groeien. Daarvoor is in samenwerking met machinefabriek Duport een injectiewiel ontwikkeld Het injectiewiel kan achter de tractor worden gehangen en doseert de in water opgeloste Micosat met haar spaken 20 cm diep bij de wortels van de bomen. Bij een kleiner aantal bomen is het injecteren ook handmatig mogelijk met een spuitlans. Het wiel en de lans zijn te koop of te huur bij Micosat.
Met Micosat Fruit is in Nederland ruim 4 jaar ervaring opgedaan. Fruittelers in Limburg realiseerden ermee een groter wortelstelsel bij nieuw geplante boompjes. Delphy voerde in 2018 een demoproef uit bij vier fruittelers in Zeeland, maar verwacht pas in 2019 effecten ervan te zien.
Tegen ziekten zoals meeldauw en schurft heeft Micosat producten als bladbespuiting. Daarmee lopen op dit moment proeven bij fruittelers die duurzaam willen telen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 juni 2019 - 19:29