Tien keer zoveel CO2 doseren gaf in de winter bij framboos maar 3 procent meer productie. Een hogere lichtintensiteit verhoogde wel duidelijk de productie. Dat blijkt uit onderzoek tijdens de winterteelt van Kwanza en Lagorai door WUR Unit Glastuinbouw en in opdracht van onder andere Kas als Energiebron. De teelt duurde van half november 2019 tot begin april 2020.

In de proef met verhoogd CO2-gehalte werd tien keer zoveel CO2 gedoseerd dan in de afdeling met laag CO2, namelijk 10 en 1 kg/m2. Gemiddeld over de hele teelt was de CO2-concentratie in de periode dat er licht was, respectievelijk 460 en 760 ppm. Dit leidde slechts tot een productieverhoging van gemiddeld 3% en zeker niet tot een hogere refractie of Brix.
In de proef is gedurende een etmaal maximaal achttien uur belicht. Met het licht van de zon erbij was er tussen beide lichtbehandelingen 19% verschil in PAR-licht, wat 12% productieverschil gaf. Meer LED-licht leidde dus tot een hogere productie, met name door de oogst van meer vruchten. Bij het ras Lagorai was dit grotendeels het gevolg van uitgroei van meer zijscheuten.
Tussen beide rassen was er een groot verschil in productie. Lagorai behaalde een gemiddelde productie van 3.5 kg/m2 Klasse 1, wat voor framboos erg hoog is. Bij Kwanza was dit met 2.0 kg/m2 duidelijk minder, maar was ook het gevolg van kwalitatief minder plantmateriaal.

Lees meer over dit onderzoek op kasalsenergiebron.nl.