‘Veel mensen denken dat wij een uitzendbureau zijn, maar daar willen wij nou juist omheen’
Over uitzendbureaus en huisvesting is veel te doen. Toen Martijn Veld uit Hippolytushoef een Poolse vriendin kreeg en de Poolse taal leerde en zodoende gesprekken kon volgen, kwam hij erachter dat veel Poolse arbeidskrachten helemaal niet blij zijn in Nederland. “Ze worden door veel uitzendbureaus helemaal uitgekleed. Ze moeten vaak meer dan 100 euro per week voor huisvesting betalen en daarnaast bijvoorbeeld nog 10 euro voor de wifi, 5 euro voor een fiets en 5 euro per dag voor vervoer. Ook gebeurt het regelmatig dan mensen maar 20 uur kunnen werken, waardoor ze amper uit de kosten komen”, vertelt Martijn.
Hijzelf groeide op in de bollensector en kende ook de behoefte van bedrijven aan arbeidskrachten. Eind 2018 startte Martijn samen met inmiddels zijn vrouw Basia het wervingsbureau Veld Service & Recruiting. Dat betekent dat ze werknemers werven voor werkgevers met eigen huisvesting. Basia werft in Polen mensen om in Nederland te werken en Martijn ontvangt de werknemers hier en begeleidt hen naar de huisvesting en werklocatie. “Vaak komen mensen in een busje uit Polen aan. Ik wacht hen dan op locatie op en zorg voor een eerste kennismaking met de werkgever. Voordien heb ik al een gesprek gehad met de werkgever”, legt Martijn zijn werkwijze uit. Zodra de mensen aan het werk zijn, blijft hij beschikbaar voor vragen, hetzij van de werkgever of van de werknemers. Als alles goed loopt zal hij nauwelijks meer nodig zijn, maar als bijvoorbeeld de werknemer niet goed presteert of bijvoorbeeld de huisvesting niet in orde blijkt of toch extra kosten worden gerekend, kan Martijn bemiddelen.

Martijn benadrukt dat hun bedrijf Veld Service & Recruiting geen uitzendbureau is maar een wervingsbureau. “Veel mensen denken dat wij een uitzendbureau zijn, maar daar willen wij nou juist omheen. Onze manier van werken is zowel voor de werkgever als voor de werknemer aantrekkelijk. Werknemers komen rechtstreeks bij een bedrijf op de loonlijst en er worden niet allerlei extra kosten verrekend. Vaak betalen ze nu een schappelijke prijs voor huisvesting en niet meer. En voor de werkgever is het aantrekkelijk dat ze de mensen nu zelf kunnen verlonen. Dat is aanzienlijk voordeliger dan de tarieven van een uitzendkracht”, legt Martijn uit.
Martijn en Basia hebben minimaal een week, maar liefst twee weken nodig om mensen te werven. Hoe langer van te voren, hoe beter uiteraard. Ze hebben nu al de eerste opdrachten voor de fruitoogst binnen. Dat is dan ook voor het eerst dat ze in het fruit actief zijn. “We werken nu tot ongeveer een uur rijden vanuit Hippolytushoef, maar we willen ons werkgebied wel uitbreiden”, aldus Martijn.
Veld Service & Recruiting werkt met een vast tarief van 12 euro per medewerker per week voor bemiddelen, ongeacht het aantal medewerkers dat een bedrijf afneemt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 februari 2020 - 17:40