De World Apple and Pear Association (WAPA) verwacht dat de totale appel- en perenproductie op het zuidelijk halfrond dit jaar iets kleiner zal zijn dan in 2019. Ook qua export verwacht WAPA geen grote verschuivingen. WAPA presenteerde de cijfers afgelopen vrijdag 7 februari op de Fruit Logistica in Berlijn.

Appels
De totale appelproductie in de belangrijkste landen Argentinië, Brazilië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zal uitkomen op 5.003 miljoen ton; 1% minder dan in 2019. Tussen de landen onderling zijn er wel wat verschillen. Zo zijn het vooral de appelproducties in Australië (-11%) en Chili (-9%) die lager uitvallen. Brazilië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika verwachten juist enkele procenten hoger uit te komen. Argentinië verwacht eenzelfde productie als in 2019. Overigens is Chili, met een verwachte productie van 1.540 miljoen ton, de grootste appelproducent van het zuidelijk halfrond.
De totale export van appels zal naar verwachting uitkomen op 1.725 miljoen ton.

Peren
De totale perenproductie wordt geraamd op 1.276 miljoen ton; 3% minder dan vorig jaar. Alle landen verwachten een kleinere perenoogst, hoewel het verschil – procentueel gezien – het kleinst is in de grootste perenproducerende landen. Argentinië (588 miljoen ton) en Zuid-Afrika (406 miljoen ton) zijn de belangrijkste landen wat betreft perenproductie.

Klik hier voor de tabellen van WAPA.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 februari 2020 - 17:39