In de NFO-nieuwsbrieven van afgelopen weken is diverse keren geschreven over de vervanging van asbest door zonnepanelen. Als ondernemer is het belangrijk goed op alle details te letten voordat een overeenkomst wordt getekend. In dit bericht vertelt Anne van Rossum van DLV Advies u meer over de aanvraag van SDE-subsidie.
“DakVrienden van Essent, maar ook andere aanbieders zoals FrieslandCampina en Agrifirm, komen met een aanbod om voor een periode het opstalrecht van een dak te krijgen. Zij bieden aan kosteloos asbest te verwijderen en zonnepanelen terug te leggen. Voordat een handtekening wordt gezet is het wel belangrijk om op een aantal zaken te letten. Dakverhuur in combinatie met asbest is maatwerk. Voor iedereen pakt dit financieel anders uit. Bij een bedrijf met bijvoorbeeld relatief weinig asbest kan er wellicht nog een dakhuurvergoeding over blijven. Dan is een andere partij wellicht interessanter. In basis adviseren we ondernemers om zelf eerst SDE-subsidie aan te vragen en vervolgens met dakhuurpartijen in combinatie met mogelijke asbest om tafel te gaan. Wij hebben te veel klanten gezien die te snel ergens een machtiging tekenen, vervolgens vastzitten aan een bedrijf en daar erg veel spijt van hebben. Lees de voorwaarden vooraf goed door en waar kan laat de SDE-aanvraag op eigen naam zetten.
Na keuze van dakhuurder komen de voorwaarden aan bod. Wat is de looptijd? Hoe is recht van overname geregeld of recht van verwijdering van het systeem na 15 jaar? Hoe zit het met verzekering, verrekening van stroom? En wat is er geregeld over afvoerkosten? Momenteel worden de afgeschreven panelen meestal aangemeld bij PV-cycle.

De voorjaarsronde voor SDE-subsidie zal dit jaar worden opengesteld van 12 maart tot 4 april. Kijk voor meer informatie op rvo.nl.

Lees ook ‘Zonnepanelen financieren asbestsanering’ op dlvadvies.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 januari 2019 - 19:04