De plannen van de provincie Gelderland om drinkwaterreserveringsgebieden in Betuwe-West-Buren, Tielerwaard en Winsen-Slijk-Ewijk-Dodewaard aan te wijzen, heeft grote impact op de beschikbaarheid van water voor fruittelers. Maar liefst 3.370 ha aan teelt, waaronder 51% fruitteelt en 22% laanboomteelt gaan problemen krijgen met de huidige plannen.

Op initiatief van de NFO en Tree Centre Opheusden en in samenwerking met LTO Noord, Fruitpact, Laanboompact en de Fruit Tech Campus is gisteren de campagne ‘Laat de teelt in de Betuwe niet opdrogen!’ van start gegaan. De partijen en de getroffen Betuwse telers hebben hun krachten gebundeld om in actie te komen tegen het huidige Ontwerp-Actualisatieplan 9 Omgevingsverordening Aanvullende Strategische Voorraden (ASV).

Op de website www.laatdeteeltnietopdrogen.nl kunnen alle inwoners van Gelderland hun steun achterlaten voor de telers. Uiteindelijk hopen de betrokkenen dat samen met de provincie en alle stakeholders onderzocht kan worden op welke wijze natuur, teelt en drinkwaterwinning te combineren zijn.

Ook u kunt uw support tonen door de telers een warm hart toe te dragen en een reactie achter te laten op de website. Hier vindt u ook de open brief die aan de inwoners van de provincie Gelderland is geschreven en alle inhoudelijke informatie over de ASV.

 

Volg de campagne ook op social media en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen:

Facebook: https://www.facebook.com/laatdeteeltnietopdrogen

Twitter: https://twitter.com/supportdetelers

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/laat-de-teelt-niet-opdrogen

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 maart 2022 - 17:00