Israël is een van de wereldleiders op het gebied van boomgaardtechnologie. In een webinar georganiseerd vanuit de Israëlische ambassade in Den Haag presenteerden diverse bedrijven zich. De bedrijven zijn nadrukkelijk op zoek naar samenwerking en het ontwikkelen van nieuwe markten. Eerder al werden webinars georganiseerd op het gebied van verpakkingstechnologie en glastuinbouw. Veel van de bedrijven zijn ook actief in de Verenigde Staten.

Bestuivingsmachine
Israël kent veel bedrijven die zich bezighouden met robotisering en datamanagement. De bedrijven die zich presenteerden zijn actief in de wereldwijde tuinbouw- en fruitsector. Zo is Edete gespecialiseerd in het machinaal bestuiven van fruitgewassen. Het bedrijf verzamelt stuifmeel en heeft bewaarfaciliteiten om dit één tot enkele jaren te bewaren. De bestuivingsmachine van Edete, die het meeste weg heeft van een dwarsstroomspuit, verspreidt het droge stuifmeel met hulp van LIDAR-sensor in de bomen. De machine wordt vooral toegepast in de teelt van amandelen in de Verenigde Staten. Edete ziet marktpotentieel om de techniek ook in de teelten van appel, peer, pruim en kers toe te gaan passen.

Robotisering
Blue White is in 2017 opgericht en met kennis uit de militaire industrie ontwikkelt het bedrijf autonome trekkers en machines. Doel van het bedrijf is trekkers en machines te fabriceren die vanuit één platform worden aangestuurd, om zo het gebruiksgemak voor de teler te vergroten. Het bedrijf is vooral actief in Israël in Californië in de teelten van bessen, amandelen, citrus en druiven.

CropX-Dacom
Een opvallend bedrijf in het rijtje is CropX-Dacom. Het Nederlandse bedrijf is vorig jaar overgenomen door het Israëlische CropX. Janneke Hadders, dochter van de oprichter van Dacom, vertelde in het webinar dat ze met het bedrijf fors wilden groeien en op zoek gingen naar een investeerder. “We hebben ons tot doel gesteld te groeien naar 100.000 klanten in 2028. Daarvoor moeten we onze klantenkring internationaal uitbreiden en zijn we op zoek gegaan naar kapitaal en een internationale partner”, vertelde Hadders Het resultaat is dat het Israëlische CorpX het bedrijf heeft overgenomen. CropX deed de afgelopen jaren al meerdere overnames. “De eigenaars van CropX zijn ook klant van het bedrijf, ze zijn er dus bij gebaat dat het bedrijf een succes wordt. Overigens voelt de overname meer als een samenwerking”, aldus Hadders.
De bodemsensoren Dacom worden nu onder de naam CropX verkocht. De jarenlang verzamelde bodemdata zijn in stand gebleven en zijn dankzij de overname in de toekomst ook beschikbaar in combinatie met precisietechnieken.

Sturen op stressniveau
Phytech heeft wereldwijd 650 klanten die met een hydrometer de sapstroom in de stam van de boom meten. Op basis van de meetgegevens geeft Phytech advies over de watergift en het stressniveau. Inmiddels is het systeem gekoppeld aan een platform, zodat telers automatisch de watergift kunnen regelen op basis van de meetresultaten.
Ook levert Phytech apparatuur om realtime de vruchtmaat te meten en werkt het aan meetapparatuur om ook op fertigatie te kunnen sturen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 maart 2022 - 16:58