In de afgelopen decennia hebben technologische ontwikkelingen het werk van akkerbouwers en fruittelers aanzienlijk veranderd. Dankzij geavanceerde technieken kunnen boeren gedetailleerde informatie verzamelen over hun gewassen en wordt (een deel van) het werk van de mens overbodig. Tijdens deze Avondklas staan we stil bij deze technologische ontwikkelingen onder leiding van Bert Rij van Aureau Imaging. Welke technieken zijn succesvol geïmplementeerd? Welke innovaties kunnen akkerbouwers en fruittelers verwachten? En wat kan Artificial Intelligence (AI) ons als boeren brengen?

Verleden, heden, toekomst
Tijdens deze Avondklas verwelkomen we Bert Rijk als spreker. Bert is boerenzoon, mede-eigenaar van Aurea Imaging en oprichter van de Dronewerkers. Aurea Imaging levert technologie waarmee veredelaars, akkerbouwers en fruittelers nauwkeuriger kunnen werken. Rijk staat stil bij de technologische ontwikkelingen die de afgelopen decennia met succes omarmd zijn op het boerenerf, maar werpt ook een blik op de toekomst. Wat is er in de maak, welke technieken kunnen we als akkerbouwers en fruittelers de komende tien jaar verwachten? En welke invloed heeft Artificial Intelligence (AI) op het handelen voor ons als boer?

Automatische beeldherkenning op tractoren
Ook zal Bert Rijk stilstaan bij een monitoringsplatform voor de fruitteelt dat op dit moment getest wordt. Vanuit de overtuiging dat het menselijk oog lang niet zoveel kan waarnemen als een camera met een getraind beeldherkenningsalgoritme, bedacht Rijk een systeem om de volledige groeicyclus van appel- en perenbomen vast te leggen. Een camera op de tractor, met automatische beeldherkenning, brengt in het voorjaar de bloesem in kaart en monitort vervolgens de hoeveelheid en groei van de vruchten. Hiermee kunnen fruittelers op boomniveau sturen.

Aanmelden vooraf
Voor de avondklassen is het nodig om vooraf aan te melden. Dit kan per mail via: evenementen@warmonderhof.nl. Voorafgaand aan de avond ben je van harte welkom voor een voedzame avondmaaltijd in de Hofzaal van Warmonderhof. Onze koks bereiden eten zoveel mogelijk met producten van eigen erf, altijd biologisch of biodynamisch.

De avond start om 19:30 uur en vindt plaats in de Hofzaal: Wisentweg 12 in Dronten.

Waardebepaling achteraf
Warmonderhof Avondklassen zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, zorg, voeding, antroposofie en ondernemerschap. De avondklassen worden gehouden voor boeren, burgers en studenten. Avondklassen werken met het betaal-wat-je-het-waard-vindt-concept.