Bij de NFO komen op dit moment veel signalen binnen dat het aantal bacterievuuraantastingen, mede door het vochtige en warme weer, snel toeneemt. Ook in natuurgebieden zijn al meidoorns met bacterievuur waargenomen. Het is belangrijk deze aantastingen bij natuurterreinbeheerders te melden en hen ervan te doordringen dat met het verwijderen van de aantasting haast is geboden. Een enkele aantasting kan immers tot vele nieuwe besmettingen leiden.

NFO-voorzitter Gerard van den Anker: “Wetende dat Nederland inzet op natuurontwikkeling is het belangrijk dat men zich er van bewust is dat er geen bacterievuurgevoelige planten in natuurgebieden meer worden aangeplant. En dat er een urgentie komt om snel te handelen als er wel bacterievuur wordt aangetroffen. Er moet een goed dekkend netwerk komen om bacterievuur te verwijderen. Wat we daarnaast als fruittelers nodig hebben is een direct loket waar we bacterievuur kunnen melden. Natuurorganisaties moeten er als de brandweer op uit als er bacterievuur gemeld wordt. Dan is haast en urgentie is geboden. Dat bewustzijn en die urgentie moeten vergroot worden. Zowel om te voorkomen dat bacteriegevoelige soorten worden opgenomen in beplantingsplannen, als de noodzaak van snel handelen als er bacterievuur geconstateerd wordt.”

De NFO heeft bij de twee grootste natuurterreinbeheerders nagevraagd hoe bacterievuur het beste gemeld kan worden.
Bij Natuurmonumenten kan dit via het algemeen nummer: (033) 479 71 11  (op werkdagen van 9-17 uur). U wordt vervolgens doorverwezen naar de medewerker in de betreffende regio.

Bij Staatsbosbeheer kan ook het algemeen nummer worden gebeld: 030-6926111, waarna (al dan niet via de woordvoerder) wordt doorverwezen naar de plaatselijke boswachter.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 22 juli 2021 - 16:54