Zo’n 45 fruittelers kregen vorige week tijdens de NFO-avondexcursie van de afdelingen Betuweland en Zuid-Gelderland uitleg over de bijenstal bij fruitteler Kees van Blijderveen in Lienden. De bijenstal is voor de bloei geplaatst door hobbyimker Maarten Nijenhuis van BetuBeezzz. Een tweede, kleinere bijenstal, speciaal voor kleine volken en het telen van nieuwe volken staat bij Oostveen Fruit in Maurik. De imker plaatste de bijenstallen in samenwerking met de fruittelers. Ook zijn op beide bedrijven bloemenstroken ingezaaid op kopakkers en langs sloten.

“Met de bijenstallen laten we consumenten, maar ook milieuorganisaties en inkopers van supermarkten zien dat de fruitsector goed bezig is. We houden bij de gewasbescherming uitdrukkelijk rekening met de bijen”, legde Nijenhuis uit. In de U-vormige bijenstal met afdak is ruimte voor 32 bijenkasten. De imker gebruikt grote kunststof kasten, vooral omdat ze lichter zijn dan houten bijenkasten. “In tegenstelling tot de meeste bijenkasten hebben mijn kasten maar één broedkamer in plaats van twee. Dan ben ik sneller klaar, zodat de bijen rustiger blijven als ik de bijenkasten inspecteer.” Overigens zijn de bijen geselecteerd op zachtaardigheid en zwermtraagheid, zodat ze niet (snel) steken en minder snel naar elders zwermen. Nijenhuis behandelt de kasten twee keer per jaar tegen de varroamijt.

Enkele bijenkasten blijven het hele seizoen in de boomgaard. De overige kasten plaatste Nijenhuis na de bloei in andere drachtgebieden, zodat de bijen geen tekort aan voedsel krijgen. In de toekomst wil Nijenhuis in samenwerking met onder andere fruittelers meer bijenstallen plaatsen.

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 27 mei 2019 - 10:14