Op de Poolse tuinbouwbeurs TSW heeft Dominiak afgelopen week een autonoom voertuig gepresenteerd. De machine is nog in ontwikkeling, maar zou volgend jaar commercieel beschikbaar moeten zijn. Op de Perendag, op 30 juni 2022, zal het zelfrijdende voertuig aan het Nederlandse publiek worden getoond.

Dominiak ontwikkelt het voertuig samen met studenten van een Technische Universiteit in Polen. De machine is uitgerust met een 3,6 l, 75 pk Perkins-dieselmotor, die twee hydropompen aandrijft; één voor de aandrijving van de wielen en één voor het spuiten. Opvallend aan het autonome voertuig is dat deze niet op gps werkt. Jan-Berend van den Berg, die Dominiak in Nederland vertegenwoordigt, vertelt dat de machine middels diverse sensoren wordt aangestuurd.
Het eerste werktuig dat Dominiak op het autonome voertuig toepast is uiteraard de eigen spuitmachine, maar de bedoeling is dat het voertuig ook bruikbaar wordt voor andere werktuigen. Van den Berg noemt onder andere de mogelijkheid om een hoogwerker op het onderstel te plaatsen.

Video’s
In deze video van de presentatie op de Poolse beurs TSW zijn diverse detailopnames van de machine te zien. Dominiak maakte ook een video van een proefrit in de eigen boomgaard. Vanwege de vorst was de spuitmachine van het onderstel afgehaald.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 januari 2022 - 17:00