Er is in Polen een dramatisch tekort aan mensen die appels willen plukken, waardoor een deel van de oogst niet geplukt zal worden. Dat zegt Miroslaw Maliszewski, voorzitter van de Vereniging van Poolse fruittelers op sadyogrody.pl. “Er zijn veel problemen in de fruitteelt, de belangrijkste zijn tekorten aan arbeidskrachten, energiekosten en het gebrek aan afzetmarken in verband met de oorlog in Oekraïne”, aldus Maliszewski.

Oekraïners die als vluchteling naar Polen zijn gekomen, zijn niet geïnteresseerd in een baan als fruitplukker. Dit zijn immers veelal vrouwen met kinderen, afkomstig uit steden die het werk in de boomgaarden te zwaar vinden. Inwoners van Oekraïnse dorpen die wel zouden willen plukken ondervinden veel problemen met het verkrijgen van visa. De telersorganisatie heeft bij de Poolse overheid een verzoek ingediend om de regelgeving hieromtrent te versoepelen, maar vooralsnog is er geen oplossing. Ook wordt geprobeerd arbeidsmigranten uit andere landen, zoals Oezbekistan, Nepal, India te werven, maar ook hier zijn er problemen met visa. Voor Poolse mensen zijn de lonen niet interessant om als plukker aan de slag te gaan.

Een ander dilemma waar Poolse telers mee te maken hebben, is of ze hun fruit zullen gaan bewaren of niet. Veel telers kiezen ervoor hun fruit nu op de markt te brengen, wat leidt tot een overvolle markt en lage prijzen. Wat betreft export zijn er weinig mogelijkheden. Naar het Oosten gaan slechts kleine hoeveelheden vanwege de oorlog. En ook bij de export naar Egypte zijn er problemen, omdat dat land zijn geld vanwege de onzekere situatie reserveert voor de aankoop van granen. Er gaan wel appels naar de Europese markt, vanwege de lage prijzen van het Poolse fruit, aldus Maliszewski.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 september 2022 - 16:19